Догори
Дати відгук

На Черкащині розорали «Козацькі майдани»

На «Козацьких майданах» виявили 75 видів рослин, деякі з них червонокнижні.

1 хв на прочитання04 Червня 2024, 13:23
Maxim Gavrilyuk, CC BY-SA 4.0 Maxim Gavrilyuk, CC BY-SA 4.0
Поділитись:

Ботанічна пам'ятка природи – степ та кургани – має і історичну, і природну цінність. На нерозораних курганах зберігається природний степовий рослинний покрив.

Під час наукової експедиції співзасновник Української Природоохоронної Групи - UNCG Іван Мойсієнко разом з колегою із Варшавського університету Барбарою Суднік-Войциковською дослідили 106 курганів у різних регіонах України. Вони виявили на них 721 вид рослин, зокрема 69 видів (9,6%), що охороняються.

На «Козацьких майданах» виявили 75 видів рослин, деякі з них червонокнижні. Також тут наявні види, для охорони яких створюються Смарагдові території, наприклад, наголоватка волошкова, півники угорські.

Розорювання цієї території триває з 2017 року.

«Займається цим неподобством Ігор Калієвський, взявши ділянку в оренду в Кам’янської міської Ради. Допомогли знищити пам'ятку і інженер-землевпорядник Ігор Редько та кадастровий реєстратор, які «не помітили» не лише заповідності території, але й курганів. Саме так, у документах жодних обмежень», - говорять екологісти.

Група звернулась до Кам'янської міської ради, Держгеокадастру, Держекоінспекції з проханням провести обстеження розораної ділянки та нарахувати збитки.

Ситуація потребує реагування, а винні мають бути притягнуті до відповідальності. Важливо також, щоб місцева влада забезпечила захист території та припинила незаконне використання земель.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.