Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • «Ми не просто у небезпеці. Ми і є небезпека»: глава ООН про те, чому залишилося дуже мало шансів запобігти кліматичній катастрофі

«Ми не просто у небезпеці. Ми і є небезпека»: глава ООН про те, чому залишилося дуже мало шансів запобігти кліматичній катастрофі

І найбільше страждають ті, хто найменше винен у виникненні кризи.

7 хв на прочитання07 Червня 2024, 20:34
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Ми пережили вже дванадцять найспекотніших за всю історію місяців поспіль. Про це повідомив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи в Американському музеї природної історії у Нью-Йорку з нагоди Всесвітнього дня довкілля.

Глава ООН навів опубліковані 5 червня дані Служби з питань зміни клімату програми «Коперник», згідно з якими травень 2024 року став черговим спекотним місяцем за всю історію спостережень.

«Ми не просто у небезпеці. Ми і є небезпека. Але ми також можемо вирішити цю проблему», — заявив Гутерріш.

Глобальне потепління

Він підкреслив, що майже через 10 років після прийняття Паризької угоди залишилося мало шансів утримати глобальне потепління в межах 1,5 °С.

«Зовсім нові дані провідних кліматологів, опубліковані сьогодні, показують, що вуглецевий бюджет, що залишився, для утримання глобального потепління в межах 1,5 градуса становить зараз близько 200 млрд т. Ми спалюємо цей бюджет із безрозсудною швидкістю — викидаючи в атмосферу близько 40 млрд т діоксиду вуглецю на рік. За таких темпів викидів весь вуглецевий бюджет буде вичерпано ще до 2030 року», — сказав Генеральний секретар.

За його словами, глобальні викиди мають знижуватись на 9 % щороку до 2030 року, щоб утримати потепління в межах 1,5 градуса. Проте торік викиди збільшились на 1 %.

Генсек також зазначив, що Всесвітня метеорологічна організація повідомила сьогодні про 80-відсоткову ймовірність перевищення середньорічної глобальної температурної позначки 1,5 градуса принаймні в один із наступних п'яти років. При цьому в 2015 році ймовірність подолання такої межі була близькою до нуля.

Є також 50 % ймовірності, що середня температура за весь наступний п'ятирічний період буде на 1,5 градуса вищою, ніж у доіндустріальну епоху, сказав Гутерріш.

Кліматична справедливість

«Усе залежить від того, які рішення ухвалять — чи не ухвалять — світові лідери, особливо у наступні вісімнадцять місяців», — заявив голова ООН.

Він нагадав про переговори щодо клімату в Бонні та майбутніх самітах «Великої сімки» та «Великої двадцятки», сесії Генеральної Асамблеї ООН та 29-ї конференції ООН з клімату, де країни повинні «поставити перед собою максимально серйозні цілі, максимально прискорити їх досягнення та максимально співпрацювати одна з одною».

Вже сьогодні ми виходимо за межі можливостей нашої планети, нагадав Генсек, і при цьому порушується принцип кліматичної справедливості, оскільки найбільше страждають ті, хто найменше винен у виникненні кризи.

За словами Гутерріша, на 1 % найбагатших людей світу припадає стільки ж викидів вуглецю, як на 2/3 людства. І навіть якщо завтра викиди будуть зведені до нуля, кліматичний хаос, згідно з недавнім дослідженням, буде обходитися нам щонайменше у 38 трлн доларів на рік у період до 2050 року. Тим часом індустрія викопного палива отримує рекордні прибутки і «бенкетує на трильйонних субсидіях, які фінансуються платниками податків».

«У нас є все необхідне, щоб урятувати себе. Наші ліси, наші водно-болотні угіддя та наші океани поглинають вуглець із атмосфери. І ми маємо технології, необхідні для скорочення викидів», — сказав Генсек.

Глава ООН зазначив, що на відновлювані джерела енергії вже припадає 30 % світового електропостачання, а інвестиції в чисту енергію торік досягли рекордного рівня.

«Економічна логіка підказує, що епосі викопного палива неминуче прийде кінець. Залишаються лише два питання: чи настане кінець цій епосі вчасно? І чи матиме перехідний процес справедливий характер? Ми повинні забезпечити, щоб відповідь на обидва ці питання була “так”», — наголосив Гутерріш.

Скоротити викиди

На країни «Великої двадцятки» припадає 80 % глобальних викидів, тому, на думку Генсека, вони зобов'язані і мають можливості взяти на себе ініціативу в галузі скорочення викидів.

Гутерріш нагадав про те, що наступного року уряди повинні повідомити про так звані вклади, які визначаються на національному рівні. У цих планах кліматичних дій буде визначено обсяги викидів на наступні роки, і кожна країна має відіграти свою роль.

Глава ООН також закликав науковців та інженерів зосередитися на процесах видалення та зберігання діоксиду вуглецю, а уряди — надавати їм підтримку. Однак такі технології не замінять радикального скорочення викидів.

Захистити людей і природу

«Просто ганьба, що найуразливіші верстви населення виявляються кинутими напризволяще», – заявив Антоніу Гутерріш.

До 2027 року кожна людина на Землі має бути захищена за допомогою систем раннього попередження, вважає Генсек. Він закликав усіх партнерів активніше підтримувати план дій ООН «Системи раннього оповіщення всім».

Глава ООН також нагадав про те, що у квітні «Велика сімка» відкрила Центр прискорення адаптації. До 29-ї сесії конференції ООН з клімату ця ініціатива має втілитись у конкретні дії, наголосив Гутерріш, для надання підтримки країнам, що розвиваються, у розробці інвестиційних планів адаптації та їх реалізації на практиці.

При цьому здійснення змін на місцях залежатиме від того, скільки на це буде виділено гроші. Є лише близько п'яти центів із кожного долара, необхідного для адаптації до екстремальних погодних явищ. Такі дані навів голова ООН у своєму виступі.

«Як перший крок усі розвинуті країни повинні виконати своє зобов'язання подвоїти до 2025 року обсяг фінансових коштів, що виділяються на адаптацію, принаймні до 40 млрд доларів на рік. І вони мають розробити чіткий план дій щодо усунення прогалин у фінансуванні адаптації до 29-ї сесії Конференції сторін [Рамкової конвенції ООН щодо зміни клімату], яка відбудеться у листопаді», – наголосив він.

Кліматичне фінансування

У вирішенні кліматичної проблеми має брати участь глобальна фінансова система, оскільки непомірні виплати за держборг поглинають кошти на боротьбу зі зміною клімату, вважає Генсек.

Країни також мають робити значні внески до нового Фонду для відшкодування втрат та збитків в забезпечити, щоб він почав діяти до початку наступної сесії Конференції сторін, сказав Гутерріш. Їм також слід досягти суттєвих фінансових результатів від Конференції цього року.

Але, на думку глави ООН, цього буде недостатньо без інноваційних джерел фінансування.

«Настав час встановити реальну ціну на вуглець і обкласти податком надприбутки компаній, які видобувають викопне паливо», — переконаний він.

На частку відновлюваних джерел енергії вже припадає 30 % світового електропостачання.

«Ми повинні безпосередньо протистояти тим представникам індустрії викопного палива, які протягом десятиліть демонструють невпинну запопадливість у перешкоджанні прогресу», — заявив Генеральний секретар.

Він подякував науковцям, активістам і журналістам, які заявляли про нечесні практики цієї промисловості, та закликав лідерів індустрії викопного палива усвідомити, що якщо вони вже зараз не перейдуть до використання чистої енергії, вони «заженуть свій бізнес у безвихідь».

Гутерріш також звернувся до фінансових установ із закликом припинити підтримку викопного палива та почати інвестувати у відновлювані джерела енергії.

Генсек нагадав про «псевдоекологічну саморекламу» і закликав рекламні агенції та компанії зі зв'язків із громадськістю припинити виступати в ролі «пособників планетарної руйнації».

На думку Гутерріша, країнам слід задуматися про заборону реклами компаній, які видобувають викопне паливо. Він закликав новинні ЗМІ та технологічні компанії відмовитися від такої реклами.

«Кожен із нас може зробити свій внесок, перейшовши до застосування екологічно чистих технологій, відмовившись від використання викопного палива у своєму житті та використовуючи нашу громадянську силу для того, щоб досягти системних змін», — переконаний очільник ООН.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
 ТЕЦ Переробка сміття Паливо Зелена енергетика Виробництво електроенергії
У Києві планують побудувати ТЕЦ, які зможуть використовувати сміття як паливо
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Дачники розповіли як Відлякати комарів Без Хімічних засобів
Дачники розповіли, чим можна відлякати комарів, щоб не використовувати хімічних засобів
1 хв на прочитанняВчора
Інфографіка: Die Zeit.
Екстремальні лісові пожежі стають дедалі частішими: кому слід готуватись і до чого тут зміна клімату
4 хв на прочитанняВчора
Фото: Телеграм-канал «Життя в порядку»
9 ідей, які допомагають звільнити простір у шафі
3 хв на прочитанняВчора
Неймовірна смерть: на зіркового актора «Піратів Карибського моря» напала акула на Гаваях
1 хв на прочитанняВчора
У Полтаві пройшов дводенний форум «Практичне застосування норм Закону «Про управління відходами»
3 хв на прочитанняВчора
ДБР на Миколаївщині викрили посадовця, який постачав деревину з 20% націнкою
1 хв на прочитанняВчора
Острів Капрі ввів тимчасову заборону на в'їзд для туристів через брак питної води
2 хв на прочитанняВчора