Догори
Дати відгук

Можна схуднути, а можна набрати: дієтолог розповідає, як правильно їсти черешні

Тільки в кінці основного прийому їжі або у складі страви.

2 хв на прочитання10 Липня 2023, 12:32
Фото: Food & Mood Фото: Food & Mood
Поділитись:

Літній ягідний сезон такий вітамінний і «смачний», але водночас підступний. Незважаючи на низьку калорійність, черешня, як і інші літні ласощі, настільки приваблива, що важко відірватися.

Дієтолог-нутриціолог Марта Марудова розповіла, чи так легко худнути на черешні і як правильно вписати в раціон цю солодку ягоду.

Чим корисна черешня?

Як і всі ягоди, черешня — справжнє джерело корисних вітамінів, мікро- і макроелементів. У ній багато органічних кислот та вітаміну С (з'їж 100 г — і покриєш п'яту частину добової потреби у цьому вітаміні).

У черешні міститься залізо, йод, калій, кальцій і магній, тому вона така корисна для імунітету, а ще допомагає виводити зайву рідину з організму, запускає процеси жироспалювання, благотворно впливає на пам'ять і сон.

Окрім того, ягода має відносно низьку калорійність — лише 52 ккал на 100 г. Але в ній також багато і цукру (фруктоза, глюкоза) — 11 г вуглеводів на 100 г, що теж чимало.

Їж і худни?

Мало хто зможе відмовитися від соковитої та стиглої черешні у розпал сезону. Але об'їдатися такими вітамінними ягодами все ж таки варто з обережністю, якщо ви піклуєтеся про фігуру. Річ у тім, що, як і багато інших ягід, черешня теж несе загрозу стрункої талії. І ось чому.

Хіба ви обмежували себе тільки жменькою стиглих черешеньок, коли так вдало прикупили кілограм-другий соковитих бордових ягід? Хочеться з'їсти відразу все, коли ще дочекаємось наступного сезону? А між іншим у кілограмі черешні міститься вже понад 500 ккал — більше, ніж було б за нормального прийому їжі. А повноцінно поїсти захочеться незабаром.

Кислий післясмак ягід змушує їсти більше і переїдати, тому запам'ятайте золоте правило поїдання черешні та інших літніх ласощів: тільки в кінці основного прийому їжі або у складі страви. Якщо думаєте про тонку талію, не забувайте, що ягода — це десерт, неправильно їсти стільки , скільки влізе.

Тому найкраще розтягнути кілограм черешні на кілька прийомів їжі: поїв — на десерт 100-200 г ягід. І смачно, і для фігури не шкідливо.

Також ми писали про черешневу терапію: літні ягоди для здоров'я серця та судин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.