Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Морально втомився — аморально відпочинь»: експерт пояснює, чому ефект компенсації не спрацює

«Морально втомився — аморально відпочинь»: експерт пояснює, чому ефект компенсації не спрацює

Роблячи щось правильно, ми ніби отримуємо дозвіл зробити щось неправильно.

3 хв на прочитання19 Лютого 2024, 19:03
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Частою проблемою здорового способу життя є несвідома «компенсація» своїх «правильних» вчинків «неправильними». Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він пояснює, що, роблячи щось правильно, ми ніби отримуємо дозвіл зробити щось неправильно. Ставши «хорошим» в одній сфері життя, ми можемо отримати «ліцензію на погані справи» в іншій. Адже ми хочемо бачити себе добрими, але не хочемо докладати багато зусиль. Тому наш мозок завжди веде торг, балансуючи добрі та погані справи. І коли ми «досить хороші», то можна й перестати перейматися наслідками наступних вчинків.

Андрій Біловешкін пропонує розібрати приклади того, як працює це правило.

1) Вибір корисних продуктів та добрі справи. Якщо ви з'їли обід корисніший, ніж зазвичай, то схильні частіше шахраювати. У дослідженнях різних груп піддослідних пропонували купити звичайні продукти й органічні. Ті, хто купував «органічні», показували статистично більшу ймовірність збрехати, вкрасти, привласнити собі, ніж контрольна група. Хоча в середньому покупці органічних продуктів більш добрі й уважні.

2) Прийом добавок. Дослідження показали, що люди, які отримували плацебо, вважаючи, що це мультивітаміни у виборі між корисною їжею та фастфудом, частіше обирали фастфуд, ніж контрольна група. Також ця група робила менше кроків, ніж контрольна. Тобто небезпека добавок і в тому, що ми несвідомо почуваємося «здоровішими», створюємо ілюзію турботи про здоров'я настільки, що можемо знехтувати здоровим способом життя.

3) Схуднення. У нормі фізична активність призводить до зниження апетиту та допомагає схуднути. Але часто, особливо при розладах харчової поведінки, люди «заробляють» або «відпрацьовують» калорії спортом. Коли їжа є нагородою, часто люди психологічно «нагороджують» себе їжею за дієту чи тренування (гедоністичне заохочення). При тренуваннях може активізуватися механізм компенсації активності («якщо тренуюся, то можу не ходити пішки або лежу на дивані»). Інші дослідження показують, що наявність «корисних» страв у меню збільшує калораж вашого замовлення.

4) Взаємини. Коли ми поводимося гендернонейтральні якийсь час, це посилює подальшу дискримінацію. Дослідження показують, що білі виборці, голосуючи за чорного кандидата, з більшою ймовірністю потім відмовлять чорному у прийомі на роботу. Якщо вам нагадають, що ви шляхетний і щедрий, ви насолодитеся цим — і зменшите розмір наступного пожертвування.

«Цікаво, що навіть уявляння себе «правильними» у майбутньому може призвести до того, що ви почнете поводитися «неправильно» у теперішньому», — розповідає експерт.

Андрій Біловешкін робить висновок, що ефект компенсації здатен підірвати ваші зусилля змінитись. Протидіяти йому допоможе фокус не на відчутті себе досить «хорошим» на сьогодні, а на об'єктивному підтриманні своїх стандартів, орієнтир на свої цінності та на не короткочасні вигоди.

«Також ніколи не варто нагороджувати себе «неправильною» поведінкою за «правильне» — це тупиковий шлях: нагорода їжею за дієту, диваном за тренування. Це нагадує мексиканських убивць, які мають традицію ставити свічки в кожному храмі на шляху до жертви. Уникайте «гордині», публічної демонстрації своїх досягнень, а також не торгуйтеся із собою. Думка «нагуляюся зараз — не хотітиметься потім» не має практичних підстав», — наголошує науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання2 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost