Догори
Дати відгук

Медик розповів про наслідки пристрасті до білого хліба

Хліб і випічка з білого борошна – це багате джерело порожніх калорій.

2 хв на прочитання25 Травня 2022, 10:51
Поділитись:

Пристрасть до білого хліба і його споживання у великих кількостях може підвищити ризик розвитку раку, зокрема, раку кишечника – попереджають медичні фахівці.

Фармацевт Хуссейн Абдех розповів про “повсякденну їжу”, постійне споживання якої може стати причиною розвитку раку кишечника – злоякісної пухлини, що виникає в товстій або прямій кишці. Такою їжею медик вважає хлібобулочні вироби з білого рафінованого борошна. 

“Основний продукт багатьох кухонь – білий хліб-потенційно може викликати рак”, сказав Хуссейн Абдех.

За словами медика, очищене від оболонок рафіноване, шліфоване зерно і біле борошно є продуктом, який відрізняється високою концентрацією швидко засвоюваних вуглеводів, – його поїдання підвищує рівень цукру в крові, на що організм реагує виділенням інсуліну. Часте споживання такої їжі, що веде до різкого зростання концентрації глюкози в крові та інсуліну, може посприяти розвитку інсулінорезистентності. Саме з виникненням даного порушення асоціюється розвиток колоректального раку.

“Хліб і випічка з білого борошна – це багате джерело порожніх калорій, які дуже швидко розщеплюються і підвищують рівень цукру в крові, який незабаром так само різко знижується, викликаючи загострене відчуття голоду. В результаті ми з’їдаємо більше їжі, що може привести до збільшення ваги і ожиріння. Ці проблеми можуть викликати такі стани, як діабет 2 типу, який пов’язаний з деякими видами раку”, – розповів експерт.

Абдех пояснив, що високий рівень цукру в крові і діабет тісно пов’язані з посиленням окисного стресу і запаленням в організмі – це, в свою чергу служить сприятливим середовищем для розвитку процесів, що ведуть до раку.

Втім, не всі медики поділяють думку про те, що вживання білого хліба сприяє розвитку колоректального раку. В цьому плані, вважають вони важливо не споживання якогось окремого продукту, а весь тип харчування людини, його схильність до переїдання і наявність ожиріння, асоційованого з харчовими звичками.

Нагадаємо, фахівці розповіли, чому людина часто може відчувати голод.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Порятунок робітників у критичній ситуації
Надзвичайна ситуація на виробництві: рятували робітників під час очищення цистерни
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Зображення згенеровано ШІ
У Південній Кореї чоловікові винесли вирок за те, що він набрав зайву вагу, щоб уникнути служби в армії
2 хв на прочитання51 хвилину тому
 Нова програма соціальної підтримки сімей з дітьми в Україні
Уряд розширює підтримку сімей з дітьми: деталі нового соціального бюджету
4 хв на прочитання2 години тому
Фото: Politie Basisteam Dongemond
У Нідерландах поліція виявила садового гнома, виготовленого з екстазі (MDMA)
1 хв на прочитання4 години тому
На Закарпатті ліквідовано схему оформлення «липових» діагнозів про психічні розлади
1 хв на прочитання5 годин тому
«До справи неможливо "підшити" розбиті мрії»: експерт про те, чому жінки досі стають жертвами насильства і як це змінити
7 хв на прочитання10 годин тому
ЄС оцінить відповідність українських норм у сфері харчової безпеки
1 хв на прочитання11 годин тому
Горили — лікарі: науковці з’ясували, які досягнення медицини приматів можуть бути корисними для нас
2 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Пожежник несе собаку, врятованого з пожежі в районі нетрів у Манілі. Фото: Ліза Марі Девід/Рейтерс
«Ніхто не хотів, аби так сталося»: вогонь знищив тисячі халуп у найбільшому районі нетрів Маніли (ФОТО, ВІДЕО)
3 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування збитків через незаконну порубку лісу.
Фото ілюстративне
Дубровицька міськрада відшкодує збитки на майже 5 млн грн через незаконну порубку лісу
3 хв на прочитання3 години тому
Студентка морської біології Алексія Калосака показує дайверам, як пересаджувати коріння морської трави. Фото: Марія Фек для DIE ZEIT
Проти безсилля: як морський біолог хоче врятувати Середземне море, яке луки морської трави захищали від зміни клімату
13 хв на прочитання5 годин тому
Молодіжні ініціативи зі збереження водних ресурсів України
Молодь України на варті водних ресурсів: досвід та ініціативи
1 хв на прочитання6 годин тому
Старий сервіз у новому амплуа: годівниця для пташок (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Щодо стану якості повітря у місті Києві
1 хв на прочитання8 годин тому
Схожі на справжні, але мають купу переваг: рослинні стейки друкують на 3D-принтерах
1 хв на прочитання9 годин тому
Україна і Литва створюють систему блокування торгівлі краденим зерном
1 хв на прочитання9 годин тому