Догори
Дати відгук

Медичний огляд: хто може відмовитися

Медогляди є обов’язковою умовою, дотримання якої дає працівнику право виконувати свою роботу.

4 хв на прочитання08 Лютого 2022, 15:27
Медогляд Медогляд
Поділитись:

При прийнятті на роботу або в процесі трудової діяльності працівник повинен проходити медичний огляд. Хто не зобов’язаний проходити медичні обстеження, роз’яснює Координаційний центр з надання правової допомоги.

Що таке медогляд та його види

Медичний огляд — це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їхнього розвитку.

Проведення медогляду має на меті дати всебічну оцінку стану здоров’я певних категорій осіб, визначити стан здоров’я працівника та можливість виконання ним відповідних трудових обов’язків, а також попередити виникнення та розповсюдження інфекцій. Крім того, відповідно до законодавства, є певні категорії працівників, види діяльності та перелік професій, для яких проходження медичного огляду є обов’язковим.

Основні види медичних оглядів в Україні:

  • попередні медичні огляди (при прийнятті на роботу для визначення стану здоров’я працівника та виявлення професійних захворювань, які могли виникати раніше на попередніх роботах);
  • періодичні медичні огляди (проводяться протягом трудової діяльності з метою виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань; забезпечення спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів; вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу);
  • позачергові медичні огляди (проводяться за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги виконувати свої трудові обов’язки, або самого працівника (шляхом написання заяви), якщо той вважає, що його стан здоров’я погіршився у зв’язку з певним видом виконуваної роботи). 

На яких роботах та для яких категорій працівників медогляд є обов’язковим?

Важка робота. Під час проведення медичного огляду для працівників, зайнятих на важких роботах, вказується фах лікарів, які беруть учать у цьому огляді, а також спеціальні медичні протипоказання

Робота зі шкідливими та небезпечними умовами праці. До цього виду належать робота на висоті, роботи у лісовій охороні, усі види підземних робіт, роботи у газорятувальній службі тощо.

Робота з необхідністю у професійному доборі. До цієї категорії належать водолазні роботи, роботи, виконання яких передбачає носіння вогнепальної зброї, аварійно-рятувальні роботи та роботи по гасінню пожеж, роботи, пов’язані із застосуванням вибухових матеріалів, роботи у вибухо- та вогненебезпечних виробництвах тощо.

Робота з водіння транспортних засобів. Під час проведення медогляду водіїв транспортних засобів медичні працівники проводять опитування водія, яке стосується його стану здоров’я, тривалості сну, настрою та наявності або відсутності скарг на здоров’я. Також звертають увагу на те, як особа заходить до кабінету, як поводиться, на зовнішній вигляд, настрій, наявність синців та  слідів від ін’єкцій. При огляді в обов’язковому порядку вимірюються артеріальний тиск та частота скорочень серця.

Особи молодші 18 років (при прийнятті на роботу) та молодші 21 року (щорічно, незалежно від професії та виду виконуваних робіт) не допускаються до роботи без проходження медогляду. В період проходження щорічного медогляду за працівником зберігатимуться місце роботи (посада) і середній заробіток. 

Якою є відповідальність за непроходження медогляду працівником?

Працівник, який відмовляється проходити обов’язковий медичний огляд, порушує трудову дисципліну, а за порушення трудової дисципліни передбачено дисциплінарну відповідальність, наприклад, відсторонення від роботи без збереження заробітної плати, або звільнення з роботи (якщо проходження медичного огляду є обов’язковим).

Роботодавець, в свою чергу, може понести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за несвоєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів. 

Чи можна взагалі обійтися без медичного огляду?

Відповідно до законодавства України, працівник зобов’язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди. А роботодавець зобов’язаний забезпечити організацію та оплату відповідних медичних оглядів.

Таким чином, медичні огляди є обов’язковою законодавчою умовою, дотримання якої дає право роботодавцю допустити працівника до виконання його трудових обов’язків, а працівнику дає право виконувати свою роботу.

Також ми розповідали, як виглядають шкільні обіди в різних країнах (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.