Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Майже кожна шоста: дівчатка-підлітки стикаються із тривожно високим рівнем насильства з боку інтимного партнера — ВООЗ

Майже кожна шоста: дівчатка-підлітки стикаються із тривожно високим рівнем насильства з боку інтимного партнера — ВООЗ

Що впливає на поширеність цього явища?

4 хв на прочитання02 Серпня 2024, 18:43
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Згідно з новим дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), опублікованому в журналі The Lancet Child & Adolescent Health, до досягнення 20-річного віку майже чверть (24 %) дівчат підліткового віку, що живуть статевим життям, тобто близько 19 млн, стикаються з фізичним і/або сексуальним насильством із боку інтимного партнера. За минулий рік таке насильство зазнала майже кожна шоста дівчинка підліткового віку (16 %).

«Дуже турбує той факт, що в усьому світі мільйони дівчат надзвичайно рано набувають досвіду насильства з боку інтимного партнера. Оскільки в ці критично важливі для становлення особистості роки насильство може мати глибокі та довгострокові негативні наслідки, до цієї проблеми необхідно ставитися серйозніше і вважати її справжньою проблемою громадської охорони здоров'я, приділяючи особливу увагу питанням профілактики та адресної підтримки», — заявила директор Департаменту ВООЗ з проблем та досліджень у галузі сексуального та репродуктивного здоров'я Паскаль Алоте.

Насильство з боку партнера може мати руйнівні наслідки для здоров'я молодих людей, їхньої академічної успішності, відносин у майбутньому та загалом перспектив на все подальше життя. З медичного погляду це підвищує ймовірність фізичних травм, депресії, тривожних розладів, незапланованих вагітностей, інфекцій, що передаються статевим шляхом, та багатьох інших фізичних і психологічних розладів та захворювань.

У цьому дослідженні вперше з опорою на наявні дані зроблено докладний аналіз поширеності фізичного й/або сексуального насильства з боку інтимного партнера, якого зазнають дівчата віком 15–19 років, які живуть статевим життям. У дослідженні також відзначено ширші соціальні, економічні та культурні чинники, які збільшують ризик насильства.

Незважаючи на те, що насильство щодо дівчат-підлітків — повсюдне явище, автори дослідження наголошують на значних відмінностях у його поширеності. Так, за оцінками ВООЗ, найбільш порушеними цією проблемою регіонами є Океанія (47 %) та центральні райони Африки на південь від Сахари (40 %), тоді як найнижчі показники відзначаються у Центральній Європі (10 %) та Центральній Азії (11 %). Між країнами також існує суттєвий розкид: у найменш зачеплених проблемою країнах жертвами такого насильства стають близько 6 % дівчаток-підлітків, тоді як у країнах із найвищими показниками їхня частка сягає 49 %.

Дослідження показує, що насильство з боку інтимного партнера щодо дівчаток-підлітків найбільш поширене у країнах і регіонах із низьким рівнем доходу, у країнах із низьким рівнем відвідування середніх шкіл дівчатками, а також там, де у дівчаток права власності та спадкування обмежені порівняно з хлопчиками. Значно підвищують ризик насильства дитячі шлюби (у віці до 18 років), оскільки різниця у віці подружжя створює дисбаланс влади, економічну залежність і соціальну ізоляцію, і кожен із цих факторів збільшує ймовірність тривалого насильства.

У дослідженні підкреслюється нагальна необхідність зміцнення заходів підтримки та ранньої профілактики, орієнтованих на підлітків, поряд із діями щодо посилення правосуб'єктності жінок і дівчаток — від шкільних програм, які навчають хлопчиків і дівчаток здорових стосунків і запобіганню насильству, до правового захисту та розширення економічних прав і можливостей. Оскільки багато підлітків не має власних фінансових ресурсів, розрив відносин, у яких вони зазнають насильства, часто пов'язані їм із значними матеріальними труднощами.

В організації зазначають, що наразі в жодній країні робота з ліквідації насильства щодо жінок і дівчат не йде тими темпами, які необхідні для виконання відповідних завдань, поставлених у рамках цілей у сфері сталого розвитку на період до 2030 р. Відмова від практики дитячих шлюбів, від якої страждає кожна п'ята дівчинка на планеті, та розширення доступу дівчаток до середньої освіти є найважливішими факторами зниження насильства з боку інтимного партнера, з яким стикаються дівчатка підліткового віку.

Слід зазначити, що в дослідженні «Насильство з боку інтимного партнера щодо дівчаток-підлітків: регіональні та національні оцінки поширеності та відповідні фактори на рівні країн» аналізується поширеність фізичного й/або сексуального насильства з боку інтимного партнера щодо дівчаток віком 15-19 років як за все життя, так і за останні 12 місяців. Інші види насильства, зокрема психологічне, не включені до обсягу дослідження через відсутність узгодженої міжнародно порівнянної системи вимірювання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози.
ФОТО: ПЕРШЕ ТМО
Пухлина досягла 8 см: львівські лікарі прооперували чоловіка із раком молочної залози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
Для підтримки ментального здоров'я та вирішення соціальних питань в Україні працюють 179 Центрів життєстійкості
3 хв на прочитання6 годин тому
Іноземець намагався провезти наркотики.
Фото: Львівська митниця
Собака "викрила" білизну пасажира потяга «Перемишль – Київ» набиту гашишем
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення створено Ш
Стоматологічну допомогу в Україні можна отримати безоплатно: роз’яснення НСЗУ
2 хв на прочитання11 годин тому
Озон відіграє критичну роль у захисті життя на Землі та чому людство працює над його відновленням
3 хв на прочитання12 годин тому
Восени зробити дітей яскравішими — не лише веселіше, а й безпечніше, говорить експерт
1 хв на прочитання13 годин тому
ВООЗ дозволила організаціям ООН закуповувати вакцину проти Mpox: ось хто в пріоритеті
2 хв на прочитання21 година тому
На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Осінній пиріг зі сливами і корицею
Що приготувати зі слив: осінній пиріг зі сливами і корицею
1 хв на прочитання17 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Тектонічні плити почали рухатися: у Хмельницькому й Одесі відчули відлуння землетрусу, який стався у Румунії
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Міненерго
Україна закликає МАГАТЕ вжити заходів для припинення атак на цивільну енергетичну інфраструктуру та звільнення ЗАЕС
1 хв на прочитання2 години тому
Розі у свій 32-й день народження торік. Фото: Newsquest/SWNS
Найстарша кішка у світі померла у віці, еквівалентному 152 людським рокам
1 хв на прочитання3 години тому
Нестача води в містах: які є шляхи вирішення цієї проблеми?
6 хв на прочитання4 години тому
Польща пішла під воду: ось що в сусідній країні накоїв циклон «Борис» і як люди справляються з наслідками (ФОТО)
3 хв на прочитання5 годин тому
З вулиць Чернігівщини зникли горобці - у причинах розбиралися екологи
1 хв на прочитання7 годин тому
На Черкащині майже добу горить ліс, до медиків звернулись уже шестеро людей
1 хв на прочитання8 годин тому