Сирник із яблуками та маком із тістом нереально смачний і прикрасить будь-який, навіть святковий стіл. Зазвичай львівський сирник готується в квадратній формі, але якщо ви зробите його в круглій, смак від цього ніяк не зміниться.
Для легкої кислинки можна додати в сирну масу трохи лимонної цедри. Якщо ви не хочете «гратися» з рідкою маковою начинкою, можна не використовувати пряжене вершкове масло. Обов’язково просіюйте борошно й обирайте якомога жирніший сир.
Інгредієнти:
цукор — 50 г для тіста + ¾ скл. для макової маси + 150 г для сирної начинки + 2 ст. ложки для яблучної начинки;
яєчний жовток — 1 шт.;
сіль — дрібка;
мак — 1,5 скл.;
яйця — 3 шт. для макової маси + 4 шт. для сирної начинки;
пряжене масло — 100 г;
мед — 2 ст. ложки;
крохмаль — 1 ст. ложка для макової маси + 1 ст. ложка для яблучної начинки;
кисломолочний сир — 800 г;
вершки — 200 мл;
ванільний цукор — 1 пачка;
кукурудзяний крохмаль — 4 ст. ложки;
яблука — 700 г;
кориця — 1 ч. ложка.
Приготування.
В просіяне борошно додати сіль, 50 г цукру і холодне масло. Розтерти руками, зробивши крихту.
Додати жовток і замісити легке тісто.
Квадратну форму застелити пергаментом і змастити вершковим маслом. Викласти тісто, сформувавши коржик без бортиків. Проколоти в кількох місцях виделкою та випікати в розігрітій до 180 °C духовці приблизно 15 хвилин.
В цей час залити мак окропом і залишити до повного охолодження. Після цього перемолоти в комбайні.
Білки 3 яєць відділити від жовтків і збити з сіллю, потім додати 3/4 склянки цукру і збити до стійких піків.
До маку додати мед, розтоплене масло, жовтки та 1 ст. л. крохмалю. Перемішати.
Акуратно влити білки в макову масу. Вона буде трохи рідкою.
В окремій посудині змішати сир, 4 яйця, вершки та ванільний цукор. Усе ретельно перемішати. Додати кукурудзяний крохмаль і ще раз збити.
Очищені яблука порізати пластинами, посипати цукром, корицею та 1 ст. л. крохмалю. Акуратно перемішати.
На готовий корж викласти частину сиру, розрівняти по всій поверхні.
Потім викласти по 1 столовій ложці сир, яблука та мак у будь-якому порядку.
Випікати в добре розігрітій духовці 80 хвилин при температурі 170 °C.
Більше новин читайте на GreenPost.