Лікарі розповіли про один з основних побічних ефектів від вживання білого вина замість червоного
Ви можете уникнути похмілля, але не зможете уникнути червоного носа.
Скільки разів ви чули про користь червоного вина для здоров’я? Усі розповідають про те, наскільки чудовим є червоне вино завдяки високій концентрації у ньому антиоксидантних поліфенолів зі шкірки червоного винограду. Але чи означає вибір келиха білого вина, що ви втрачаєте ці переваги? У разі білого вина ви споживаєте більше сульфітів, що може викликати деякі реакції у тих, хто чутливий до цих добавок. Про основний вплив вина на ваше здоров’я з погляду науки розповідає Eat This, Not That!.
Білі вина містять більше сульфітів, ніж червоні
Крім сп’яніння, основним побічним ефектом вживання вина, зокрема білого, є сульфітні реакції.
Сульфіти — це природні сполуки, що містяться в багатьох продуктах харчування, включаючи вино. Винороби з давніх часів додають у вино сульфіти, щоб дріжджі не перетворювали виноградний сік на оцет.
Прозорі вина, як правило, потребують більше сульфітів, оскільки антиоксиданти та дубильні речовини в червоних винах роблять їх стабільнішими. Крім того, білі вина зазвичай мають вищий вміст цукру, ніж червоні, тому їм потрібно більше сульфітів, щоб запобігти вторинному бродінню додаткового цукру та побурінню після розливу в пляшки.
«Біле вино, як правило, солодше за червоне, а деякі білі вина містять на 65 % більше цукру, ніж червоні», — каже дієтолог Ліза Річардс, автор книги «Дієта кандида». Окрім того, що це одна з причин використання більшої кількості сульфітів у процесі виробництва вина, цей надлишковий вміст цукру в білому вині також пов’язаний зі «збільшенням ваги, дисбактеріозом кишківника, тобто дисбалансом мікробіоти кишківника, викликаним надмірним зростанням шкідливих бактерій, та запаленням», додає дієтолог. Однак останні побічні ефекти можна відчути при вживанні будь-якого типу вина в надмірній кількості.
Хто більш чутливий до сульфітів?
Згідно зі звітом, опублікованим у журналі Allergologie Select, люди, які страждають від астми, можуть відчувати легкі або важкі реакції імунної системи на сульфіти, особливо в білому вині. Діоксид сірки, що утворюється в шлунку після вживання білого вина, подразнює рецептори в дихальних шляхах, викликаючи алергічну реакцію, що призводить до відчуття стискання в грудях, хрипів і задишки.
Як виглядає сульфітна чутливість?
У деяких людей сульфіти білого вина можуть викликати не реакцію імунної системи, а чутливість травлення.
Симптоми чутливості до сульфітів можуть включати здуття живота, діарею, розлад травлення та блювоту, за даними алергологів Нью-Йоркського центру алергії. Щоб уникнути симптомів чутливості, ви можете спробувати купити біле вино без додавання сульфітів, але врахуйте, що зовсім відсутніми сульфіти у справжньому вині бути не можуть, оскільки вони є природним побічним продуктом ферментації.
Якщо ви не проти коктейлю, спробуйте кілька видів білих і червоних вин, щоб побачити, чи не викликають вони "сульфітних" симптомів.
Також ми розповідали, у кого келих вина за вечерею може викликати рак.