Догори
Дати відгук

Лікарі розповідають, чому зранку краще не їсти

І кому сніданок обов’язковий.

2 хв на прочитання21 Вересня 2021, 07:33
Поділитись:

«Сучасна газета» розповідає про негативні наслідки ранкового прийому їжі. Зокрема про таке доволі поширене явище, як ефект «сонливості» після сніданку.

«Варто дати організму максимально прокинутись і лише після того наповнювати поживними речовинами. На противагу вищесказаному існує таке явище, як енергетичний ефект від пропуску ранкової трапези. Більшість людей у такому стані значно продуктивніші і натхненні. Це підтримують прихильники інтервального голодування, яке дуже популярне останнім часом і має в основі пропуск сніданку (за бажанням можна пропускати вечерю, але, як показує практика, більшості все-таки простіше обійтись без ранкової трапези)», — ідеться в повідомленні.

Автори наводять думку дієтолога Мішель Мей, що снідати варто передусім тим, хто пропустив або ж мав дуже ранній прийом їжі ввечері. Інакше сніданок буде навіть зайвим.

Терапевт із Великої Британії Сінан Мір теж закликає не картати себе за відсутність ранкової вівсянки чи тостів з авокадо. Він підкреслив користь від зменшення загальної калорійності раціону, зокрема фахівець наголосив на позитивному ефекті для рівня інсуліну. На думку терапевта, відсутність сніданку слугує своєрідною профілактикою гіперінсулінемії та інсулінорезтистентності.

Однак автори закликають не сприймати цю інформацію як ствердження, що сніданок шкідливий. Адже повноцінний прийом їжі вранці може надзвичайно корисний окремим групам людей. Існують хвороби органів травлення або ж покази медичних спеціалістів, які наголошують на важливості сніданку — такі випадки однозначно потребують регулярного прийому їжі вранці. І, звісно, не йдеться про дітей — для маленького організму важливо регулярно отримувати поживні речовини.

Та й загалом правильно сформований сніданок слугує гарним джерелом білків, вуглеводів та жирів. Головне — не змушувати себе, прислухатися до власних бажань і потреб організму. «Якщо сніданок вам приносить енергію та зменшення апетиту, це чудово снідайте на здоров’я! Якщо ж ситуація зворотна, то спокійно і без зайвих думок вирушайте підкорювати світ, чекаючи на сигнал від органів травлення! Вони таки знають краще, оскільки, напевно, не читають нічиїх порад, а діють виключно на обґрунтованому природою підході», — закликає «Сучасна газета».

Також ми розповідали, що те, що сніданок допомагає схуднути, — міф.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.