Догори
Дати відгук

Те, що сніданок допомагає схуднути, — міф

Якщо відчуваєте, що не хочете їсти зранку, краще не силувати себе – організм краще знає.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 07:36
Поділитись:

«Сучасна газета» розповідає, чому інформація про обов‘язковий прийом їжі вранці не більше ніж ще один популярний міф. Останні дослідження показують позитивну кореляцію між сніданком і збільшенням ваги.

У повідомленні йдеться, що це питання варто розглядати комплексно: калорійність, вміст в щоденній тарілці необхідних мікро- та макроелементів, клітковини, вітамінів. Час прийому не впливає на ці показники. Ба більше, люди, ранкова трапеза яких є регулярною, загалом споживають більше калорій протягом дня, ніж ті, хто цього не робить. Однак це люди, які снідають не з власної волі, а тому що «потрібно».

Міф про те, що сніданок допомагає схуднути, напевне, найпоширеніший з усіх інших. А проте існує велика кількість досліджень, що спростовують його. До прикладу, науковці з Австралійського університету Монаша провели аж 13 експериментів, які доводять: не існує ніякого зв’язку між ранковим прийомом їжі та зміною ваги в довгостроковій перспективі. Можливо, навіть навпаки, люди, що слідували загальновідомим порадам і добавляли у свій щоденний раціон сніданок, таким чином збільшували загальнодобовий калораж. Дослідники наголошують, що не йдеться про якусь шкоду повноцінного сніданку, і не називають його основною причиною набору ваги, вони лише аргументують відсутність прямого впливу їжі відразу після пробудження на процес схуднення. І, таким чином, закликають більше покладатись саме на власне бажання.

«Сніданок підвищує метаболізм!» — дуже популярний лозунг у соцмережах. Але насправді ніякого вагомого ефекту від часу прийому їжі на швидкість протікання хімічних процесів в організмі немає.

«Коротка харчова пауза загалом іде на користь нашому здоров’ю. Після пробудження більшість людей, якщо прислухаються до власних органів травлення, то помітять, що апетит або ж відсутній, або ж дуже незначний. То чи варто в такому випадку насильно вживати їжу? Найімовірніше, ні. Невелика фізична чи розумова активність послугує також непоганим початком дня. Тим паче слова про те, що сніданок зменшує тягу до перекусів протягом дня, теж не правдиві. Дослідження показують, що інколи все відбувається навпаки, і люди, які пропускають ранкову тарілку вівсянки, в другій половині дня споживають менше кілокалорій», — ідеться в повідомленні.

Також ми розповідали про вересневу дієту: геть депресію та стрес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання3 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання5 годин тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання7 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання7 годин тому