Догори
Дати відгук

Лікар назвала продукти, які не можна вживати на голодний шлунок

Рекомендації гастроентеролога

2 хв на прочитання25 Грудня 2022, 06:50
Поділитись:

 Поради від гастроентеролога Ольги Відякіної, що категорично заборонено робити натщесерце.

Приймати лікарські засоби, особливо знеболюючі ліки

Лікарські засоби, в основній своїй масі, дратують стінки шлунку і при систематичному впливі можуть призвести до розвитку гастриту і виразкової хвороби. Навіть вітаміни, які в своєму складі містять мікроелементи, такі як цинк, магній, будуть дратувати шлунок. Уважно читайте анотацію до лікарського засобу, особливо ту частину, яка стосується умов прийому ліків. Знеболюючі засоби без додаткового захисту слизової зменшують захисний шар слизу, що може привести до ерозивно-виразкового гастриту.

При призначенні курсу антибіотиків паралельно лікар прописує засоби для шлунку типу омепразолу для пом’якшення впливу на слизову і ліки, що відновлюють мікрофлору кишечника.

Вживати кисломолочні продукти

Після сну в шлунку знаходиться кислота, яка при взаємодії з кислим середовищем кисломолочних продуктів може завдати шкоди шлунку, при цьому миттєво знищуються корисні бактерії. Тому кисломолочні продукти рекомендується вживати в якості другого сніданку або в поєднанні з іншими продуктами.

Пити каву

Кава стимулює підвищене виробництво кислоти в шлунку. Результатом стають печія і нудота. Кофеїн розслабляє, і відбувається закид жовчі в порожній шлунок. В результаті людина відчуває нудоту, тяжкість, порушення стільця.

 

 

Здоба на сніданок

Продукти, що містять дріжджі, при вживанні на голодний шлунок можуть сприяти підвищеному газоутворенню. І провокують різкий стрибок цукру в крові.

Сік на голодний шлунок – не кращий вибір

Зайва клітковина на голодний шлунок завдає додаткового удару підшлунковій залозі. Організм сприймає сік як їжу і починає виробляти велику кількість інсуліну, що при частому вживанні може привести до порушення чутливості тканин до нього, а це перший крок до цукрового діабету. Додаткове кисле середовище соку подразнює стінки шлунку, деякі соки рекомендується розбавляти кип’яченою водою.

Куріння натщесерце шкодить організму

Нікотин і смоли, що надходять в шлунок з тютюновим димом, дратують слизову, призводять до розвитку гастриту і виразкової хвороби шлунку. А також викликають спазм судин і порушують кровообіг.

Банани не підходять

Високий вміст магнію в бананах призводить до серйозного навантаження на серцево-судинну систему. Тому людям з даним захворюванням варто відмовитися від вживання бананів на голодний шлунок.

Вода

Вживання на голодний шлунок холодної води може привести до раку. Не рекомендується вживати натщесерце холодну воду, якщо у вас проблеми з серцево-судинною системою і шлунком. Також регулярне вживання занадто гарячої води призводить до пошкодження клітин шлунку і можливого їх переродження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання35 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost