Шлунок середньої людини в змозі без проблем перетравити до 500 г їжі. Якщо буде більше — з’явиться важкість в області шлунку, стає важче дихати, а послаблення паска вже не допоможе. І хочеться не веселитися, а йти поспати. Так вважає відома українська лікарка-дієтолог Світлана Фус.
У своєму Фейсбуці дієтологиня дала декілька порад, яких важливо дотримуватися під час харчування на новорічні свята.
Не голодуйте перед тим, як сядете за святковий стіл. Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не доведеться накидатися на все і з'їдати відразу багато. Це загрожує переїданням. Голод у цій ситуації — поганий супутник. Він не дозволить нам вжити розумні порції та насолоджуватись святковими стравами. Травна система потрапить під удар, їй важко буде впоратися з такою кількістю отриманої за один раз їжі.
Якщо передбачається, що святкування буде довге і страв буде багато, робіть перерви між вживанням їжі 3–4 години, не сидіть тільки за столом, в очікуванні чергової страви, рухайтесь. Так вірогідність переїдання різко знижується.
Робіть вибір, що їсти. Наприклад, до однієї частини будь-якої м'ясної або рибної страви беріть дві частини овочів. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе відразу величину порції, що наповнить вашу тарілку. І не обов'язково спробувати все, що стоїть на столі. Це точно призведе до переїдання.
Я раджу приділити більше уваги не кількості страв, а їх якості. Нехай буде не «тазик» олів'є, а наприклад, салат із креветками і запечена у фользі риба. Так, у нас новорічна традиція їсти олів'є. Але ж можна з’їсти його ложку. Та хіба не можна інколи змінювати традиції? Тож отримуйте естетичне задоволення від їжі. Їжте повільно, смакуючи кожен шматочок, ви нікуди не поспішаєте. Це також зменшує ризик переїдання: адже насичення від порції їжі приходить через 15–20 хвилин.
В перервах між вживанням їжі вживайте воду, адже зазвичай разом із святковою їжею надходить багато солі та жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу. Бажано не вживати солодких напоїв, вони будуть тільки посилювати спрагу. Пийте звичайну воду.
Обережно з алкоголем. Спиртні напої розгальмовують центр голоду і дуже калорійні, особливо міцні та солодкі. Перевагу віддавайте сухому вину, яке не має багато калорій, та сприятиме кращому травленню їжі.
Солодкі святкові десерти краще залишити на наступний день, на сніданок. Десерт зранку менше зашкодить вашій фігурі.
Подбайте також про рух. Особливо, якщо свята мають тривалі вихідні, з’являється привід встати з дивана і вирушити на прогулянку. А не «застрягати» вдома перед телевізором.
«І хочу ще раз нагадати — за один день чи ніч жир не утворюється кілограмами. Справді, після декількох застіль вага нерідко збільшується на 2–3 кг. Але не поспішайте впадати у відчай: це не 2–3 кг жиру. Найчастіша причина швидкого підвищення ваги — це затримка рідини. Вона затримується в організмі, тому що більше ніж завжди солоного та солодкого було з'їдено. Також швидко додає вагу, затримуючи воду, алкоголь», — говорить дієтолог.
Світлана Фус радить завести щоденник і записувати все, що з'їдаєте за день, та фізичну активність. Це дасть змогу дотримуватися ваших цілей і зрозуміти, де перебираєте, від чого можна відмовитися.
За словами лікарки, головне — у всьому знати міру і пам'ятати, що ми відзначаємо, для чого зібралися за святковим столом, а їжа — тільки засіб, а не мета свята.
Відомо, що медики розповіли, чи безпечні апельсини для діабетиків.