Догори
Дати відгук

Як позбутися важкості в шлунку після застіль: кілька перевірених способів

Алкоголь, фастфуди, смажені та гострі страви подразнюють шлунок і стравохід.

5 хв на прочитання08 Січня 2024, 07:32
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Від останньої декади грудня до середини січня в Україні триває справжній сезон застіль. Тому важкість у шлунку стає звичним станом цього періоду.

«Здорові люди» діляться кількома перевіреними способами, які допоможуть позбутися цієї проблеми та відновити гарне самопочуття.

Правильне харчування

Насамперед варто добре продумати свій раціон після застілля. Постсвяткова їжа має бути легкою й у жодному разі не подразнювати шлунково-кишковий тракт. Хоч би якою великою була спокуса доїсти те, що приготовано напередодні, не робіть цього! Виключіть гострі закуски, сильно приправлені страви, жирну їжу, каву, свіжі соки, солодощі, продукти, що викликають здуття (бобові, газовані напої).

Що їсти для відновлення роботи ШКТ:

  • Овочевий або рибний бульйон.
  • Нежирну рибу та птицю.
  • Парові котлетки з індички чи яловичини, фрикадельки чи суфле.
  • Кисломолочні продукти: ряжанку, натуральний йогурт, сир у вигляді запіканок і сирників.
  • З круп — гречку, вівсянку, рисову кашу на воді.
  • Термічно оброблені овочі (наприклад, у вигляді рагу).

Рекомендації щодо харчування:

  1. Їжте дрібними порціями.
  2. Краще недоїсти, ніж переїсти.
  3. Не варто лягати відпочивати на диван відразу після їди.
  4. Готуйте їжу на пару, тушкуйте, запікайте, варіть.
  5. Вечеряйте за 2,5 — 3 години до сну, щоб їжа могла переваритись.
  6. Не їжте холодну та дуже гарячу їжу.

Додавання до раціону цих продуктів допомагають у відновленні роботи ШКТ

Імбир, м'ята й ананас містять ферменти, які сприяють поліпшенню травлення й усунення важкості. Також ефективний зелений чай, який допомагає активізувати обмін речовин і виводити токсини з організму.

Алкоголь, фастфуди, смажені та гострі страви подразнюють шлунок і стравохід, тому головне завдання після застілля — відновити слизову оболонку. Дуже корисні запечені яблука. Вони містять пектин, який допомагає в утворенні захисного слизового шару та покращує рух їжі шлунково-кишковим трактом. Зі спецій вибирайте куркуму. Куркумін має протизапальну дію. Включайте в післясвятковий раціон страви з броколі. Цей вид капусти завдяки своєму унікальному складу здатний відновлювати слизову оболонку шлунка.

Алкоголь і надлишок жирної їжі призводить до застійних явищ у жовчному міхурі та запальному процесі. Для поліпшення плинності жовчі додайте до свого раціону шпинат, індичку, морепродукти. Важливо: при додаванні жовчогінних продуктів необхідно переконатися, що у вас немає жовчнокам'яної хвороби.

Підшлункова залоза теж страждає після рясного застілля. Завдання цього органу — виділяти ферменти, необхідні для травлення. Коли алкоголь потрапляє до нашого організму, виникає спазм проток підшлункової залози. Як наслідок — запалення у цьому органі. Для покращення роботи підшлункової залози, зняття в ній запалення додайте до раціону папайю, ананас, чорницю.

Питний режим

Дотримуватись питного режиму важливо у будь-який час, а після застілля тим більше. Чиста негазована вода допоможе організму позбавитися продуктів розкладання жирних частування і солодощів, усуне набряклість. Також можна робити трав'яні чаї та відвари, наприклад, з ромашки, меліси або шипшини, і додати до них свіжий імбир.

Прийом мінеральних вод наступного дня після застілля теж буде сприятливо впливати на організм і зменшить відчуття важкості в шлунку. Мінеральні води заповнюють баланс електролітів, покращують жовчовідтік і допомагають у роботі печінки.

Мінеральні води сприяють кращій плинності жовчі, знижують в'язкість жовчі та її густоту. Дозволено, якщо немає жовчнокам'яної хвороби.

Мінералку краще пити без газів, кімнатної температури та за 30 хвилин до їди.

Фізична активність

Це простий, але ефективний спосіб позбутися відчуття важкості у шлунку. Прогулянки на свіжому повітрі, легка зарядка, відвідування басейну здатні активізувати обмін речовин і покращити травлення. Та не забувайте, що фізична активність має бути помірною, щоб не нашкодити організму. Ніяких інтенсивних вправ!

Повноцінний відпочинок і сон

Гарний нічний сон гарантує нормалізацію роботи органів травлення, що позначається на загальному стані організму. Щоб увійти потім у свій звичайний ритм після святкових джетлагів, можна поступово скорочувати час неспання на 30 хвилин день у день. Не забувайте і про гігієну сну: відмовтеся від мобільного телефону в ліжку, вмикайте м'який режим підсвічування і добре провітрюйте кімнату: так буде простіше заснути.

Прийом ферментних препаратів, які покращують процеси травлення

Якщо після виконання цих рекомендацій у вас усе ще збереглася важкість у шлунку, можливо, знадобляться медикаменти: прокінетики (поліпшують моторику шлунково-кишкового тракту) та ферментні препарати (допомагають просунутися їжі в кишківник, знижують метеоризм, полегшують розщеплення їжі). Проте слід пам’ятати, що медичні препарати та їх дозування призначаються лікарем.

Чого не можна робити при відчутті тяжкості у шлунку після свят

Не можна категорично голодувати, штучно викликати блювоту, щоб усунути неприємні відчуття в шлунку.

Не приймайте проносні препарати. Такі дії призведуть до порушення мікрофлори та водно-сольового балансу в організмі.

Виконання цих нехитрих рекомендацій дозволить повернути гарне самопочуття за кілька днів, нормалізує харчування та підвищить життєвий тонус.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я