Догори
Дати відгук

Кожен сьомий житель Землі залежить від шкідливої їжі — дослідження

Фастфуд викликає звикання, бо його вживання провокує вироблення дофаміну, як від нікотину й алкоголю.

2 хв на прочитання11 Листопада 2023, 14:17
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Доведено, що фастфуд послаблює імунну систему організму. Проте багато людей продовжують їсти таку їжу. Дослідники проаналізували дані з 36 країн і аналітичних даних дійшли висновку, що 14 % дорослого та 12 % дитячого населення Землі відчувають залежність від ультраоброблених продуктів. Таку їжу виробляють у промислових умовах з додаванням емульгаторів, загусників та штучних ароматизаторів. До неї належать газовані напої, сухі сніданки, шоколад, морозиво, чипси й інший фастфуд. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

На думку експертів, подібна їжа викликає звикання, тому що її склад містить велику кількість жирів і вуглеводів. Їх вживання провокує вироблення дофаміну, як від нікотину й алкоголю. Люди продовжують вживати її у великій кількості, незважаючи на негативні наслідки для здоров'я. Науковці навіть запропонували маркувати продукти, які можуть спричинити сильне звикання.

Дослідниця харчової психіатрії Еліс Джека вважає, що любов до фастфуду може призвести до зменшення ділянки мозку, яка потрібна для навчання та концентрації уваги. Лікар пояснила, що бактерії в кишківнику здатні впливати на те, як людина реагує на стрес, рівень серотоніну й інші аспекти, тісно пов'язані з роботою мозку та психіки. Вона зазначила, що у людей, які харчуються менш здорово, зменшується гіпокамп, а він, своєю чергою, відповідає за перетворення спогадів у довгострокову пам'ять, бере участь у формуванні емоцій і концентрації уваги.

Під час боротьби з любов'ю до фастфуду харчові психологи рекомендують випивати склянку теплої води, щойно намічається зрив. Часто, коли нам здається, що ми голодні, ми насправді хочемо не їсти, а пити. Якщо за 20 хвилин почуття голоду не минуло, обов'язково потрібно поїсти повноцінну їжу.

Також ми наводили тест на залежність від їжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я