Догори
Дати відгук

Коти вже заводять свої весняні пісні — вся річ у мелатоніні: ось що слід робити, якщо вихованець кричить удома

У тварин починається пора активного розмноження.

5 хв на прочитання01 Березня 2024, 01:21
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Коли наприкінці зими теплішає, надворі починають лунати котячі «пісні». Особливо добре їх чутно ближче до ночі, коли стихає денний гомін. Це тому, що у тварин починається пора активного розмноження. «Дзеркало» розповідає про особливості цього явища та про те, що робити, якщо котячий крик чути не надворі, а у вас удома.

Чому зараз і чому вночі

Кішки можуть розмножуватися кілька разів на рік — у наших широтах цей сезон починається десь наприкінці лютого і закінчується приходом осені. Піки числа спарювань припадають на лютий – березень та липень – серпень. Коти у шлюбний період починають мітити свою територію. Кішки спочатку жалібно, а потім голосно нявкають і «кличуть» котів, а в активній фазі теж ставлять мітки. Стадія сексуального спокою у домашніх кішок триває приблизно з жовтня до січня.

Активно «кричати» вуличні кішки починають саме наприкінці лютого та на початку березня, коли теплішає та збільшується світловий день. Річ у тім, що період розмноження зав'язаний на гормон мелатонін, який синтезується лише у темряві. Отже, що довший світловий день, то менше мелатоніну в організмі тварини — і то активніше вона поводиться. Тому перший період гону кішок, що мешкають у помірних широтах, припадає на березень, коли сонце починає світити довше та сильніше.

Залицяння у цих тварин зазвичай відбувається вночі. Кішки часто сидять на відстані від котів, що конкурують за них, і присідають, перекочуються чи тупцюють на місці. Між самцями в цей час можуть виникнути бійки, оскільки вони позначають територію навколо самиць.

Кішки низько і монотонно заводять уголос, а самці у відповідь кричать, сигналізуючи про свою готовність до спарювання. Перед розмноженням кіт може наблизитися до сприйнятливої самиці й потертися з нею мордочкою.

Спарювання відбувається, коли кіт хапає самицю за шию зубами, захоплює її передніми лапами і осідає задніми. Вступ та еякуляція, як стверджують дослідники, відбувається протягом кількох секунд. Котячий пеніс має зазубрини — і через це кішка, як вважається, часто кричить. До речі, якщо кота каструвати, то вони за деякий час зникнуть.

Після того, як кіт відпускає холку партнерки, він швидко відступає. А кішка після зазвичай знову голосно кричить із наступним енергійним перекочуванням на землі чи підлозі й облизуванням вульви. Якщо в цей момент самець наблизиться, вона може його вдарити. Наступний акт може статися через 20-30 хвилин. Від 10 до 30 спарювань зазвичай відбуваються протягом наступних 24 годин і можуть тривати кілька днів із перервами.

Як і коти, кішки полігамні (тобто не прив'язуються до одного партнера) і рідко утворюють довгострокові зв'язки, хоча часто симпатизують конкретним партнерам. Самиця може прийняти кілька самців під час тічки, і тому кошенята можуть народитися відразу від кількох батьків (коли одночасно кілька яйцеклітин запліднюють різні самці — це явище називається гетеропатернальною суперфекундацією, воно зустрічається й у людей, хоча вкрай рідко).

Що робити, якщо кіт чи кішка кричать удома

Поки тварина не спариться чи не буде стерилізована, тічка (час сприйнятливості до спарювання) відбуватиметься кожні два чи три тижні, завдаючи страждань як самій кішці, так і господарям. У цей час вся увага вихованця буде зосереджена на спробах втечі з дому для парування. Кішка буде цілеспрямованою у своїй потребі в розмноженні, голосно видаватиме звуки («кликати») і ховатиметься біля дверей. Менопаузи у котів немає.

Сексуальна поведінка котів-самців складається з залишення міток, криків, блукання та бійок. Мітки можуть мати дуже неприємний запах. Потреба в паруванні змушує котів блукати на великі відстані у пошуках кішки. Самці також можуть отримати травму, борючись із конкурентами через самицю.

Якщо кіт репетує ночами, то можна відпустити його погуляти на вулицю. Зазвичай коти йдуть на кілька днів і повертаються додому задоволені та втомлені. Однак нестерилізована кішка, швидше за все, повернеться вагітною. Тому інше рішення — це застосування препаратів чи стерилізація.

Придушити сексуальне бажання у кішок і котів можна за допомогою спеціальних таблеток. Ветеринари рекомендують давати їх не більше п'яти днів і повторювати курс через два-три місяці. Крім того, у ветклініці можуть зробити укол спеціальним гормональним препаратом.

Стерилізацію можна провести, коли тварина буде віком близько року. Така операція може допомогти запобігти пухлинам молочної залози, іншим видам раку репродуктивного тракту та захворюванням матки. Те, що перед стерилізацією кішкам необхідно народити кошенят — це міф. Стерилізація кота також допоможе йому не йти надто далеко від дому.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитання2 години тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання11 годин тому
Рецепт приготування Сирна запіканка Манна крупа
Рецепт приготування ніжної сирної запіканки з манною крупою
1 хв на прочитання14 годин тому
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання17 годин тому
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитання17 годин тому
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання18 годин тому
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання19 годин тому
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитаннядень тому