Користь та шкода рапсової олії для організму: склад, харчова цінність
Саме рапсову олію стали частіше застосовувати при дієтах
З кожним роком рапс стає усе більш популярним в нашому краї, і ми просто не можемо не розповісти про користь і шкоду рапсової олії. Його корисні компоненти примушують промисловців боротися за посівні площі для вирощування саме цього продукту, для чого рапсова олія, в наші дні застосовується в харчуванні набагато частіше, ніж декілька десятків років назад.
Але чи так корисна рапсова олія як, припустимо, вже звична нам оливкова, соняшникова або кукурудзяна олія? Що шкідливо, а що благотворно впливає на наше здоров’я? Про це ми можемо судити вже після того, як дізнаємося детальніше про склад і дію рапсової олії на наш організм.
Користь рапсової олії
- Рапсова олія багата ненасиченими жирними кислотами. Саме тому фахівці рекомендують приймати її для профілактики та лікування захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту і зниження ризику утворення тромбів.
- Відмінно живить, зволожує, пом’якшує і відновлює шкіру. Ці властивості дозволили рапсовій олії отримати широке поширення в косметології і дерматології. Стерильна рапсова олія використовується для ін’єкцій.
- Регулярне вживання рапсової олії покращує обмін речовин, виводить з крові шкідливий холестерин і прискорює регенерацію клітин. Тому ця олія – відповідний для включення у свій раціон продукт тим, хто бажає скинути зайві кілограми. Очищена рапсова олія має у своєму складі більше жирних кислот, тому набагато корисніша, ніж маслинова олія вищого сорту, що продається в магазинах за дуже високими цінами.
Саме рапсову олію стали частіше застосовувати при дієтах, оскільки її засвоюваність набагато легша, а якість на порядок вища за інші рослинні олії.
- Ще користь рапсової олії полягає в тому, що має у своєму складі незамінні амінокислоти, які не виробляються організмом самостійно, – ліноленову і лінолеву кислоти. Завдяки їх наявності забезпечується належне функціонування серця, нейтралізується звуження кровоносних судин і покращується кровообіг, що зменшує ризик нападів інсульту або інфаркту міокарди.
- Крім того, в олії рапсу є прекрасні природні антиоксиданти у вигляді вітамінів A і E, що мають потужну дію в цілях захисних функцій організму і його клітин, від дії кисневих радикалів.
- Для жінок позитивний вплив регулярного застосування рапсової олії полягає в тому, що вона попереджає розвиток раку грудей, завдяки наявності у своєму складі рослинного аналога жіночого статевого гормону під назвою естрадіол – основний гормон, що відповідає за здоров’я жінки і готовність її організму до зачаття.
Шкода від рапсової олії
Як ви вже переконалися, рапсова олія позитивно позначається на людському здоров’ї. Але вам ще треба дізнатися про те, що не в усіх випадках рапсова олія – корисний та нешкідливий продукт, оскільки має ряд протипоказань до застосування.
- Містить у великих кількостях (біля 50% ерукову кислоту, яку ферменти нашого організму не здатні переробити. Це призводить до того, що ця кислота накопичується в наших тканинах і підвищує ризики появи проблем статевих органів, серед яких і пізнє статеве дозрівання у дітей.
- Тіогликозиди в нерафінованій рапсовій олії провокують алергічні реакції та головні болі. Не дивлячись на те, що ці мікроелементи володіють також і протимікробним ефектом та покращують апетит, вони можуть завдати і шкоди, якщо у вас алергія на рапс.
- Негативно впливає на щитовидну залозу. Ця негативна дія для організму від рапсової олії викликана наявними в ній органічними сполуками, у складі яких сіра. У ній є токсичні речовини, відомі як тіоглікозиди і глікозинолати, які і можуть негативно позначитися на щитовидній залозі.
Завдяки такій великій користі рапсової олії, агрономи обіцяють цьому продукту прекрасне майбутнє, в якому рапс широко використовуватиметься для виробництва рослинної олії в об’ємах, що перевищують обсяги виробництва інших харчових олій. Але сьогодні більшість домогосподарок тільки придивляються до цього продукту, оскільки шкода рапсової олії – ще не зовсім вивчена.