Догори
Дати відгук

Коронавірус обвалив ціни на нафту: як це вплинуло на Україну

2 хв на прочитання17 Лютого 2020, 18:23
Поділитись:
17.02.2020 | Олександра Єршова 

Епідемія коронавірусу в Китаї спричинила низку змін в житті світу і відіграла не останню роль у змінах на ринку нафти. З початку січня і до середини лютого спостерігалось зниження попиту на енергоносій та падіння ціни на нього, яка за середніми показниками впала на 11 доларів за барель. Але це сприятливо для України.

Судячи з показників цін на нафту, побоювання щодо падіння попиту на паливо справдились лише частково. Спалах коронавірусу в Китаї мав деякі економічні наслідки, які компенсувались очікуванням кроку від ОПЕК+, який мав скоротити видобуток нафти. В результаті вартість бареля квітневої нафти Brent склала 57,24 доларів (-0,14%), бареля березневої нафти WTI - 52,34 долара (+ 0,04%). Попередні показники на торгах мали цифри на рівні 57,32 та 52,32 долара відповідно.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що коронавірус може спричинити ще більше зниження попиту, що може стати першим квартальним падінням після фінансової кризи 2009 року. В свою чергу експерти Capital Economics, кажуть, що занадто рано говорити про оцінку економічних наслідків у квартальному розрізі.

В Україні, що залежна від світових цін на нафту, спостерігаються деякі зміни вартості бензину та дизелю. Порівняно з початком січня в середині лютого відмічалось зниження вартості палива на 60-70 копійок, за даними enkorr. А порівняно з груднем ця різниця складає майже дві гривні.

"Україна залежна від коливання цін на світовому ринку, а це значить, що ми будемо купувати нафтопродукти дешевше, а ціни для кінцевого покупця будуть нижчими. Частково падіння цін на паливо пов'язане з "угодою" Офісу президента з АЗС, а частково - від світового прайсу", - каже директор "Консалтинової групи А-95" Сергій Куюн.

Експерт вважає, що ціна на паливо буде утримуватись від більш стрімкого падіння, адже зараз ми маємо невизначеність в поставках російської нафти в Білорусь, а також очікуємо рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо введення мит на паливо з Росії.

Нагадаємо, що “Нафтова гра” Білорусі з Росією затягнулась, але експерт пояснив, як Україна може бути до цього залученою та чому в Білорусі нафтопереробні заводи процвітають, а в Україні занепадають.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Електромобіль Китай Екологічний транспорт
В Китаї випустили електромобіль вартістю лише за $4000: вміщує чотири людини
1 хв на прочитання16 годин тому
«Укренерго» відключення електирики влітку
В «Укренерго» пояснили, чи будуть відключення електрики влітку
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
Італія вимагає від країн G7 встановити дату відмови від вугілля, Німеччина чинить опір
2 хв на прочитання29 Квітня 2024
ЧАЕС може стати важливим науковим хабом для вивчення атома та питань консервації - екокомітет
2 хв на прочитання28 Квітня 2024
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024