Догори
Дати відгук

Похідні канабісу не входять у стандартний протокол знеболення: експерт критикує легалізацію канабісу

Наразі вони вважаються препаратами, які ще вивчаються.

3 хв на прочитання08 Червня 2022, 15:09
Поділитись:

Після того, як Кабмін підтримав законопроект про легалізацію канабісу, багато експертів не стали вітати цю ініціативу. У ЗМІ також цю новину подали доволі стримано. Власне, тексту самого законопроекту у відкритому доступі наразі немає. Очільник МОЗ Віктор Ляшко обмежився зауваженням, що урядовці підготували «законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва».

Громадська діячка, голова ГО «Експертна Рада суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров'я та соціального захисту» Інна Березюк публічно розкритикувала зазначену законодавчу ініціативу.

Експерт нагадує, що як прекурсор (психотропна речовина, здобута з рослини під назвою коноплі) в клінічній фармакопеї має значення медичний каннабідіол. Він не є якимсь новим лікарським засобом, а вже давно виробляється в світі й використовується деякими клініками винятково на власний розсуд в сфері деяких виключно окремих видів знеболення. Однак медичний каннабідіол застосовують лише як додатковий засіб й тільки в комплексі з іншими засобами (для зменшення шкоди, наприклад, від опіатних наркотичних засобів) у пацієнтів з онкологією, коли йдеться про складні випадки та термінальні стани — метастазування в кістки та хребет, наприклад, онкогематологічні захворювання в термінальних стадіях, рак шлунку с метастазуванням в сонячне сплетіння тощо. Також він має допоміжне значення в схемах лікування й деяких інших психо-неврологічних станів і захворювань.

«Але навіть за таких сучасних клініко-фармакологічних даних про його певні клінічні успіхи там, де дипломованому медичному фахівцю з певних хвороб важко підібрати альтернативу серед інших доступних засобів, цей препарат і досі фактично не вважається облігантним стандартом для медичного протоколу ані при ХБС у онкологічного хворого, ані при епілепсії, ані при хворобі Паркінсона (це основні його точки уваги серед лобістів засіву полів коноплями для начебто його отримання)», — говорить експерт.

Вона пояснює, що в стандартний протокол навіть по ХБС медичний каннабідіол досі не входить, бо там для цього є більш перевірені й безпечні препарати, які вже пройшли закінчені трайли, -наприклад, які також давно використовуються при лікуванні епілепсії та хвороби Паркінсона, зокрема з нового покоління це габапентин або прегабалін. Вони є безпечними в плані звикання, що вже перевірено, мають дуже широкий діапазон терапевтичної дії, тому достатньо широко почали використовуватись грамотними фахівцями в останні роки в курації ХБС у онкохворих.

Натомість похідні канабісу поки що вважаються препаратами, які досі вивчаються, й наразі в стандартний протокол знеболення вони не входять, а є тільки окремі наукові та практичні репліки щодо їх використання з огляду певних складних клінічних кейсів, наголошує лікар.

Нагадаємо, в Україні легалізували канабіс: подробиці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання18 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора