Догори
Дати відгук

Комісію з Червоної книги треба передати до Міндовкілля – Борейко

Останні рішення Комісії викликають гострі дискусії

1 хв на прочитання22 Липня 2020, 12:07
Ботанічна секція ЧКУ хоче позбавити охоронного статусу два види ковили. Видове визначення цих рослин є доволі складним. Image by Юрий Яковлев from Pixabay Ботанічна секція ЧКУ хоче позбавити охоронного статусу два види ковили. Видове визначення цих рослин є доволі складним. Image by Юрий Яковлев from Pixabay
Поділитись:

Настав час відновити статус Комісії з Червоної книги і знову підпорядкувати її профільному екологічному міністерству. Про це в ексклюзивному інтерв’ю GreenPost сказав директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«У 2012 році Азаров-Янукович хотіли знищити Комісію з Червоної книги. Тоді було змінено одним махом 13 природоохоронних законів, підірвано фундамент системи охорони довкілля. Зокрема, планувалося й знівелювати функції та значення Комісії з ЧКУ, яка працювала під керівництвом Мінприроди», - розповів екологіст.

Щоб цього уникнути, екологісти домоглися передачі Комісії з ЧКУ до Національної академії наук.

«Але зараз прийшов час повернути цю комісію у профільне міністерство . Бо НАНУ деградувала. Комісія не збирається. Обговорень немає. Остання історія з ботаніками про виключення рідкісних видів рослин з Червоної книги без належних обґрунтувань, без доказів… Тому – повернути в Міндовкілля, додати туди представників незалежних вчених (зараз там крім фахівців Інституту зоології й Інституту ботаніки, в яких усе вирішують директори, майже немає). Можливо, когось із громадськості», - вважає Володимир Борейко.

Як ми вже повідомляли, проривні екологічні реформи в Україні можливі лише за умови всебічної підтримки і можливості доступу до президента України.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.