Догори
Дати відгук

Коли задишка свідчить про серйозні проблеми зі здоров’ям: консультує кардіолог

Іноді можна не поспішати до лікаря, а іноді треба бігти негайно.

3 хв на прочитання24 Серпня 2021, 07:30
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла про задишку — відчуття нестачі повітря. Лікар пояснює, що задишка це фактично лише суб'єктивне відчуття однієї з реакцій нашого організму, за допомогою якого він пристосовується до того, що ми робимо, де перебуваємо чи до певних неполадок зі здоров'ям. Якщо організму потрібно більше кисню — він збільшує частоту і глибину дихання, а ми відчуваємо брак повітря.

«При яких станах в нормі нам потрібно більше кисню, а, отже, глибше і частіше дихати? При незвичному для нас фізичному навантаженні, при великому стресі або хвилюванні, при підйомі високо в гори, де менше насичення кисню в повітрі, при підвищенні температури навколишнього повітря, при болю, страху. Але задишка може з'являтися не тільки в фізіологічних умовах. Вона також може з'являтися при певних негаразди зі здоров'ям. І бути симптомом хвороби. А це означає, що в цих випадках потрібно звертатися до лікаря, шукати причину, лікувати її, не допускати прогресування хвороби», — розповідає кардіолог.

Лікар нагадує, що своєчасне лікування — це профілактика важких, незворотних, невиліковних процесів у нашому організмі, які можуть привести до інвалідності або навіть передчасної смерті. Зате при незначних, початкових проявах усе можна взяти під контроль, якщо звернутися до грамотного лікаря.

Анна Солощенко перераховує основні хвороби, при яких нас може турбувати задишка.

1. Найчастішою причиною задишки є серцево-судинні захворювання:

- ішемічна хвороба серця (бляшки в судинах серця). Задишка найчастіше виникає при фізичному навантаженні, інспіраторна, може також супроводжуватися тиснучими або пекучими болями в грудях;

- гіпертонічна хвороба. Задишка теж виникає при навантаженні, може при стресах, частіше у людей зі схильністю до гіпертонії. Але іноді задишка при фізичному навантаженні є першим симптомом гіпертонії, адже тиск у спокої ще може бути нормальним, а ось при навантаженні вже рости. Допоможе розібратися велоергометрія, добовий моніторинг тиску і, звичайно ж, консультація грамотного кардіолога;

- аритмії теж можуть супроводжуватися і бути причиною задишки. Розібратися допоможе холтер ЕКГ;

- серцева недостатність. Задишка — один із головних симптомів цієї напасті. Вона виникає при навантаженнях, але відмітною здатністю цього виду задишки є те, що вона може виникати в горизонтальному положенні та проходити сидячи. Відбувається це вже на більш пізніх стадіях, але такі пацієнти часто мають сісти і віддихатися вночі або спати на високій подушці. З таким не жартують, і тут дуже терміново потрібно до кардіолога.

2. Захворювання дихальної системи:

- бронхіальна астма, хронічний обструктивний бронхіт, бронхіт курця, вірусний або бактеріальний бронхіт. Задишка при навантаженні, але можуть бути і напади без причини і зміни положення тіла в спокої. Допоможуть розібратися функція зовнішнього дихання і консультація пульмонолога;

- проблеми з самими легенями характеризуються змішаною (може бути і на вдих, і на видих, і комбінація) задишкою, яка виникає при навантаженнях. Діагноз уточнять рентген або КТ легень, пульмонолог.

3. Захворювання інших органів:

- анемія (ОАК, насичення трансферину залізом та інші аналізи);

- порушення функції щитовидної залози (аналіз крові на ТТГ, Т4 вільний);

- панічні атаки і тривожні розлади;

- підвищена маса тіла.

Також ми розповідали, що розбите серце —  не метафора, а діагноз: застерігає кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я