Догори
Дати відгук

Коли сон шкідливий для здоров’я

Недосип і довготривалий сон. Що з цим не так?

1 хв на прочитання18 Жовтня 2022, 00:31
Поділитись:

Здоровий сон важливий для підтримки нормальної роботи та тонусу організму. Та що саме робить сон «здоровим»?

«Здоровий сон — достатній за кількістю й задовільний за якістю, тобто за тим, як ви почуваєтеся після. Найголовніше мірило — ваше самопочуття»,розповідає біологиня, співавторка книги «Коли я нарешті висплюся» Ольга Маслова.

У загальному визначенні оптимальна тривалість сну складає орієнтовно 7–9 годин. Та варто враховувати те, що для різних людей кількість буде різною. Це залежить як від індивідуальних особливостей, так і від зовнішніх факторів, як-от зміни сезонів протягом року.

Правило золотої середини не втрачає актуальності й у простих біологічних процесах.

Впливає на здоров’я як недостатня кількість сну, так і ситуація, коли ми спимо значно більше за норму. Ба більше, варто розрізняти поняття «недосип» і депривацію — стан, коли людина зовсім не спить.

«Зазвичай уже після кількох днів депривації організм буде «вимикатися» неконтрольовано — адже першими мішенями стануть нервова система та метаболічні процеси. Якщо людина середнього віку кілька тижнів поспіль спить по 10–11 годин, це також може бути маркером проблем зі здоров’ям. Зокрема це може свідчити про запалення в організмі або початок депресивного епізоду», — пояснює науковиця.

Нагадаємо також, хронічне недосипання підвищує ризик цукрового діабету ІІ типу.

Окрім того, лікарі пояснюють, чому спати на животі небезпечно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.