Догори
Дати відгук

Кардіолог розповідає, чому жінки мають вищий ризик виникнення серцево-судинних хвороб

Передусім це пов’язано з анатомо-фізіологічними особливостями.

3 хв на прочитання20 Листопада 2021, 00:51
Поділитись:

Лікар-кардіолог Оксана Самусенко розповідає про хибність стереотипу, що в дітородний період природа береже жінку від інфаркту. Адже надлишок ваги, стреси, куріння, нераціональне харчування, застосування оральних контрацептивів призводять до появи серцево-судинних захворювань ще до настання клімактеричного періоду.

«В медицині існує Йентл синдром — коли несвоєчасна діагностика захворювань у жінок через атипові симптоми та «не класичний» перебіг хвороби часто призводить до фатальних наслідків», — говорить лікар.

Кардіолог пояснює, що для жінок характерний особливий перебіг деяких серцево-судинних захворювань. Також є низка нозологій, характерних переважно або виключно для осіб жіночої статі. Передусім це пов’язано з анатомо-фізіологічними особливостями (менша маса міокарда лівого шлуночка, діаметр кровоносних судин, вища частота серцевих скорочень, менший об'єм м'язової та кісткової тканини, нижчий кліренс креатиніну та гемоглобіну, більша схильність до гіпоксії тощо.

Стенокардія у жінок часто проявляється задишкою, болем у животі, нудотою, сильною втомою; можливі відчуття дискомфорту в ділянці шиї, лопатки, щелепи. Проби з дозованим фізичним навантаженням є менш інформативними, ніж у чоловіків.

Летальність від інфаркту міокарда вища у жінок. Вони більш схильні до таких ускладнень, як кардіогенний шок, застійна серцева недостатність та дисекції коронарних артерій під час проведення коронарографії. Цю процедуру теж важче провести у жінок, тому що діаметр артерії, якою заводять провідники до судин серця, вужчий, але ризик периопераційних кровотеч — вищий.

У жінок частіше зустрічається інфаркт міокарда без обструктивного атеросклерозу коронарних судин (MINOCA).

Ризик розвитку гіпертонічної хвороби у жінок пропорційно зростає із настанням менопаузи. Їй сприяють ожиріння, дисліпідемія, застосування пероральних контрацептивів та гормонозамісної терапії.

Інші стани: мігрень, преекламсія, еклампсія є факторами несприятливих серцево-судинних подій в майбутньому.

У жінок вища частота серцевих скорочень, вони мають певний ряд електрофізіологічних відмінностей, більшу схильність до проаритмій на тлі застосування лікарських засобів, які можуть ще більше подовжувати довший, ніж в чоловіків інтервал QT на ЕКГ і зумовлювати шлуночкові тахікардію пірует.

Певний вплив на виникнення аритмій мають фази менструального циклу. Відомо, що під лютеїнової фази частіше виникають пароксизми суправентрикулярних тахікардій.

При фібриляції передсердь електрична та медикаментозна кардіоверсія у жінок є менш успішною, однак ризик тромбоемболічного інсульту вищий.

Захворювання переважно (або виключно) осіб жіночої статі:

  • перипортальна кардіоміопатія;
  • гіпертонічні розлади вагітності (прееклампсія, еклампсія);
  • стрес кардіоміопатія Такоцубо;
  • синдром постуральної ортостатичної тахікардії;
  • мікросудинна стенокардія;
  • мігрень;
  • мікосма серця.

Кардіолог розповідає, що при лікуванні серцево-судинних захворювань у жінок доводиться враховувати особливості метаболізму ферментних систем печінки, які впливають на фармакокінетику лікарських засобів (бета-блокаторів, статинів, антиагрегантів). А певні поширені групи препаратів протипоказані жінкам, які планують вагітність, оскільки мають виражену тератогенну дію на плід.

Також ми розповідали, що інфаркт може «маскуватися» під прояви інших хвороб: кардіолог радить, як розпізнати та що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.