Догори
Дати відгук

Карантин рейдерам не завада: забудовник Гірки Крістера пішов у наступ

Місцеві жителі вимагають перенести суд на після карантину

2 хв на прочитання10 Квітня 2020, 15:53
Поділитись:

Компанія, яка хоче забудувати перлину Києва – парк Гірка Крістера – домагається у судовому порядку дозволу на будівництво у парку.

«Громада Гірки Крістера цілеспрямовано та послідовно з 2008 року виступає за збереження парку з найдавнішими дубами та буками в Києві», – повідомила GreenPost учасниця ініціативної групи зі збереження Гірки Інга Малко.

Незважаючи на спротив громади забудовник хоче побудувати багатоповерхівки в санітарно-захистній зоні колишнього Інституту хлору, що є частиною парку та є техногенною та екологічною загрозою для жителів міста. Місцеві жителі категорично проти.

люди проти забудови Гірки Крістера

«В результаті активного спротиву громади більшістю депутатів Київської міської ради прийнято рішення від 12.12.2019 року щодо розірвання договору оренди земельної ділянки по вулиці Вишгородській 47ж з ТОВ Будінвест КМ», – розповіла активістка.

Забудовником у березні 2020 року подано до суду позовну заяву щодо скасування вказаного рішення Київської міської ради. 

«При цьому, забудовник зняв та вивіз родючий шар ґрунту без відповідного дозволу. Видалено понад 300 дерев. Відновну вартість у розмірі 15 млн грн до бюджету міста не сплачено», – додає учасниця ініціативної групи.

Громадою власними силами було прибрано залишки будівельно сміття та посаджено понад 150 дерев. Люди хочуть жити в хорошому екологічному середовищі, а не бетонних хащах.

«Громада, вважає що з огляду на суспільний резонанс вказаного питання розгляд по суті у суді необхідно перенести на період після карантину. Про що повідомлено мера міста Києва Віталія Кличка», – підсумувала Інга Малко.


Довідка: Крі́стерова гі́рка — історична місцевість (також відома як ху́тір Крі́стера), пам’ятка природи та однойменний парк, що знаходиться у Подільському райоін Києва, неподалік площі Шевченка та Вітряних Гір. Німецький підприємець Вільгельм Крістер, який у 1848 році переїхав до Києва, перетворив пустир, який тут був, на квітучий сад, чудовий розсадник плодових дерев, овочів та квітів. Також Крістер завів і зразкове молочне господарство, найкращу у Києві пасіку, розводив рибу, займався акліматизацією винограду і навіть виробляв вино.

Крістерова гірка є об’єктом природно-заповідного фонду України місцевого значення і має статус ботанічної пам’ятки природи.

Раніше GreenPost писав, що  Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції про стягнення з активістів ініціативи захисту від забудови озера Качиного близько 200 тисяч гривень штрафу на користь підрядника, який хотів побудувати там багатоповерхівку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко