Догори
Дати відгук

Карантин із понеділка: як працюють нові обмеження

І з чим вони пов’язані

9 хв на прочитання19 Серпня 2020, 19:55
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

З понеділка столиця офіційно перебуває в жовтій зоні, і у зв’язку з цим київська влада запровадила нові обмеження. Щоправда, на її офіційному сайті немає якихось додаткових рішень чи розпоряджень із цього приводу – останній протокол засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій датовано 6 червня, протокол засідання  штабу із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації – 7 липня, а розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків НС – 26 липня. На сайті Кабміну теж із липня не з’явилося нічого нового щодо Києва або жовтих зон, тому київська влада просто ввела в дію обмеження, передбачені урядом раніше.

Слід сказати про один нюанс. У відповідній постанові Кабміну до обмежень, передбачених зеленим рівнем епідеміологічної безпеки, додається низка інших: «забороняється відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, ветерани війни та праці, особи з інвалідністю, особи з стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і закладів, що надають соціальні послуги сім’ям/особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено. Як ми бачимо, на сайті КМДА про це нічичирк.

Відразу популярною стала версія, що потрапляння Києва до жовтої зони зумовлене насамперед наближенням 24 серпня – мовляв, влада таким чином хоче запобігти масовим акціям громадянської непокори. Ми хотіли почути, що про це думають Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА, та Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки (яка, за його словами, допомагає МОЗу з аналітикою по коронавірусу і з розробкою критеріїв, за якими області отримують зелений, червоний або іншій колір). Проте, на жаль, вони на наші звернення не зреагували.

Але нам вдалося отримати відповіді на свої запитання, хоча й від інших людей.

 

Чим нові обмеження, які вводяться в Києві, відрізняються від тих, що діяли раніше?

Владислав Михайленко, депутат Київської міської ради. Адаптивний карантин продовжено до 31 серпня, актуальні заборони наступні: перебування у громадських будівлях та транспорті без масок/респіраторів, проведення масових заходів за участі більш ніж 1 особи на 5 м2, заповненість залів кінотеатрів більш ніж на 50%, перевезення кількості пасажирів, що перевищує число місць сидіння, відвідування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку. На практиці вони не виконуються. Не раз чув від тих, хто вже відвідував кінотеатр, що туди запускають людей не більше 50%, але вони все одно сідають один поряд з одним, ніхто цього не контролює  – бо, власне, не може.

Те ж саме стосується масових заходів. Треба бути дуже свідомими людьми, щоб дотримуватися цих вимог, але в організаторів явно рук не вистачить, щоб усіх розсовувати. Яскравий приклад – перегляди кіно просто неба, коли організатори розставляють стільці, визначають місця, щоб люди перебували на дистанції, а за межами цього майданчика все одно люди сидять одне на одному так, як їм хочеться. Те ж саме з перебуванням у масках / без масок у громадських місцях: усюди бачу (особливо в магазинах), як люди гріють цими масками свої лімфовузли, у них стирчать носи, тобто теж дотримуються цих вимог дуже умовно.

Резюмуючи, можна сказати, що всі ці заборони, всі дії влади упродовж цього коронавірусу зводяться до декларативних заходів. Я вважаю, що інформування щодо COVID-19 було б набагато кращим. Я от, наприклад, як і багато людей, отримую актуальну інформацію про коронавірус із телеграм-каналу Коронавірус_інфо (а по Києву у них є канал Корона Київ), у них достатньо повна інформація, щоб захистити себе і свою сім’ю. А так… У нас був повний локдаун при 500 захворювань, а зараз 1600 захворювань – усі подорожують і так далі. Мені такі дії не зрозумілі.

Я спілкувався з багатьма людьми, які втратили роботу або бізнес під час цього тотального локдауну, коли два місяці все було зачинено, дуже багато сімей залишилося без грошей – у них тоді було усвідомлення того, що це все жертва заради доброї справи, щоб ніхто не захворів. Фактично нічого не відбулося, ніякої перемоги над коронавірусом немає, тенденція до зростання захворювань дедалі більша, а влада не визнає, що вступила ногою в багнюку, не може визнати своїх помилок, продовжує розписувати на якісь червоні, зелені, жовті зони… По факту це тільки сіє паніку.

Людям потрібно достатньо інформації, як захистити себе і свою сім’ю.

Юрій Гончаренко, громадський діяч, член Координаційної Ради Руху опору капітуляції. Насправді мені здавалося, що частина цих обмежень діяла і до цього, наприклад, щодо транспорту та громадських будівель. З погляду захисту населення від цієї хвороби чинна влада діє дуже непослідовно і нелогічно. Але якщо згадати, що в нас уже фактично почалася виборча кампанія, – все логічно. Місцева влада (в нашому випадку – Кличко) не хоче брати на себе непопулярні рішення і запроваджувати обмеження, які викличуть несприйняття електорату.

Насправді статистика говорить, що ось-ось доведеться навіть зупиняти громадський транспорт.

Але Кличко буде чекати до останнього, щоб це зробив Уряд, а не він.

Христина Морозова, громадська активістка, прем'єр-міністерка партії «Демократична Сокира. Я не є лікаркою, тому можу коментувати лише власні спостереження. Серед друзів і знайомих в моїй фейсбук-стрічці є люди, у яких підвердивсяCOVID-19. Я не бачу в МОЗ стратегії боротьби з коронавірусом, плану зменшення захворюваності. Добре, до першої хвилі епідемії ви не встигли підготуватися, але ж друга була прогнозована? У мене враження, що просвітою та тлумаченням передових західних досліджень займається або Уляна Супрун, або люди з її колишньої команди. Я підтримую заборону їздити в громадському транспорті без масок, але багато хто носить їх на підборідді. Чи проводимо з цього приводу якусь просвітницьку роботу? Чи проводиться посилена дезінфекція громадського транспорту? Температуру вже практично ніде не міряють. Київ перемістився в жовту зону, і з'явилася вимога завжди носити при собі паспорт. Навіщо це потрібно? Щоб міністерству Авакова було зручно встановлювати особу і виписувати штрафи? Якщо в рамках концерту чи виставки люди перебувають на свіжому повітрі, зберігаючи дистанцію, чи великий ризик заразитися? Якщо так, то чи є дослідження з цього приводу? Якщо ні, питання аналогічне. То чи варто скасовувати такі заходи?

На вихідні ми їздили до Одеси у справах. Там карантину не дотримується в принципі ніхто, людей море, в масці почуваєшся, як фрік. І після відпочинку в Одесі люди, звісно, роз'їжджаються по всій Україні додому. Київ на тлі Одеси дуже дисципліноване місто. Але кількість випадків захворювань стрімко росте, то, може, досить звинувачувати лише киян? Може, щось не так робить менеджмент міста і країни?

Ми так і не побачили адекватної стратегії підтримки українського бізнесу, який потерпів через карантин. Замість цього президент та його оточення демонстрували, що ставляться до епідемії, як до карнавалу. «Велюр» працював, мережеві ресторани в центрі міста працювали, пускаючи людей усередину. Як так вийшло? Хтось домовився, щоб його не чіпали? Президент разом з Андрієм Єрмаком та головним санітарним лікарем п'ють каву у Хмельницькому. Ми бачимо його зустрічі з виборцями, де він фотографується без маски. Все це змушує людей ставитися до епідемії несерйозно, забувати про власну безпеку. А дарма, адже через COVID-19 і досі в усьому світі гинуть люди".

Фото Олександра Заклецького. Акція "Захистимо Армію!", 27 липня 2020 р.

Чи є зв’язок між потраплянням Києва в жовту зону і наближенням 24 серпня?

Владислав Михайленко. Наскільки я розумію, жовта зона зумовлена певною кількістю захворювань. У Києві їх уже понад 10 тисяч, а це досить багато. Не думаю, що це якимсь чином пов’язане з Днем Незалежності, бо масові заходи скасовані, а більшість киян на такі свята їде на природу – за місто на дачу чи на шашлики.

Юрій Гончаренко. Думаю, що ні. В реальності на 24 серпня нічого серйозного не заплановано, і владі боятися поки що немає чого. Подивіться анонси подій на цей день – поки що загроз для влади немає. А парад вони не ризикнуть зупиняти.

Христина Морозова. Мені категорично не подобається вимога в рамках посилення карантину носити із собою паспорт. Яка в цьому практична користь? Прикриватися ним, коли чхаєш?

У нас чомусь боротьбу із коронавірусом очолює МВС, а не МОЗ.

 

Останні кроки влади схожі на спробу знову випробувати кордони для суспільства. Як можна не вийти на акцію протесту, якщо в судах зливають інтереси України на мільярди гривень у справі Суркісів і Коломойського по ПриватБанку? Як можна не вийти на акцію протесту, коли офіс президента відстоює інтереси РФ, а не України, і кидає наших військових напризволяще? А сфальсифіковане розслідування вбивства Павла Шеремета? Ми перевіряли, zoom акції працюють не так ефективно, як «живі». І звісно, найбільше Володимир Зеленський боїться українських ветеранів і добровольців та маршу на День Незалежності, який активно анонсують у соцмережах. Складно буде боротися з Covid-19, як ми знову перетворимося на колонію РФ. Я б не радила офісу президента гратися в такі ігри з громадянським суспільством. Ми вже неодноразово бачили, чим це закінчується.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора