Догори
Дати відгук

Капсула Peregrine згорить над південною частиною Тихого океану

Спочатку заклинило сонячні батареї, потім протік бак: космічна капсула Peregrine не долетіла до Місяця. Це означає її кінець.

1 хв на прочитання19 Січня 2024, 11:16
Запуск ракети ULA Vulcan VC2S для місії Peregrine, 08.01.2024. Фото: ULA/PA Media/dpa Запуск ракети ULA Vulcan VC2S для місії Peregrine, 08.01.2024. Фото: ULA/PA Media/dpa
Поділитись:

Після того, як капсула Peregrine не досягла своєї мети — здійснити першу комерційну посадку на Місяць — вона має здійснити контрольовану аварію над Землею цього четверга. Очікується, що капсула згорить в атмосфері Землі над південною частиною Тихого океану приблизно о 22.00 за центральноєвропейським часом, повідомляє компанія Astrobotic, що базується в Піттсбурзі. Про це розповідає Die Zeit.

Інженерам вдалося тимчасово стабілізувати капсулу, але від мети висадки на Місяць довелося відмовитися.

Капсула повинна була приземлитися в лютому в районі під назвою Sinus Viscositatis (Затока липкості) і завершити першу — безпілотну — висадку США на Місяць з часів місії Apollo понад 50 років тому. Наразі НАСА відклало свою пілотовану місію на Місяць до 2025 року.

Приватна місія Peregrine була запущена минулого тижня з космодрому на мисі Канаверал в американському штаті Флорида. Однак незабаром після запуску виникли проблеми. Виробник Peregrine, компанія Astrobotic, повідомила, що команда управління не змогла постійно орієнтувати сонячні батареї на сонце і таким чином заряджати батарею, необхідну для роботи. Через деякий час утворився витік, через який паливо потрапило в космос. Виниклий в результаті бічний розворот можна було компенсувати лише зустрічною тягою керуючих реактивних двигунів, що коштувало палива.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.