Догори
Дати відгук

Італійські вчені з'ясували, що ранній підйом знижує ризик небезпечних захворювань

У любителів лягати спати далеко за північ у шість разів вища ймовірність розвитку діабету II типу.

2 хв на прочитання22 Травня 2021, 06:50
Італійські вчені з'ясували, що ранній підйом знижує ризик небезпечних захворювань Італійські вчені з'ясували, що ранній підйом знижує ризик небезпечних захворювань
Поділитись:

Вчені давно дискутують щодо того, як правильно вставати та коли слід лягати спати, що корисніше для людини — висипатися чи рано вставати, вкладатися в ліжко в один і той самий час, чи слідкувати за бажанням.

Італійські фахівці з'ясували, що ті, хто рано встає, менш схильні до ризику виникнення таких небезпечних станів організму, як ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання. Результати їхніх досліджень були представлені на останньому засіданні Європейського конгресу з ожиріння.
Експерти з Неаполітанського університету імені Федерико II проаналізували 172 людини середнього віку з ожирінням, вивчивши час, коли вони прокидаються вранці та лягають спати вночі. У всіх учасників був індекс маси тіла 32, що відповідає ожирінню I ступеня.
Автори дослідження виявили, що у любителів лягати спати далеко за північ у шість разів вища ймовірність розвитку діабету II типу і в чотири рази вища ймовірність появи серцевих захворювань, ніж у тих, хто рано лягає спати та рано встає.
Перед вченими не стояло завдання з'ясувати, що саме призводить до підвищеного ризику. Однак попередні дослідження показали, що в опівнічників відбувається збій циркадних ритмів через порушення процесів, які контролюють стрес, травлення й імунну систему.

Метою дослідження італійців було з'ясувати, чи впливає вечірній хронотип на ризик розвитку діабету та серцево-судинних захворювань у людей з ожирінням, крім порушень сну та інших клінічних характеристик.
За результатами тестів з’ясувалося, що лише 30 % добровольців із ранковим хронотипом страждали на серцево-судинні захворювання, а серед учасників дослідження з вечірнім хронотипом таких виявилося 55 %. Що стосується діабету II типу, то 9 % добровольців із ранковим хронотипом мали це захворювання, а ось серед волонтерів із вечірнім типом їх виявилося 37 %.

До слова, лікар пояснив, чому не можна лягати чи спати після вживання їжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.