Догори
Дати відгук

Хто їсть вашу полуницю і як позбутися шкідників

Чим обробити полуницю на грядці, коли жовтіє, чорніє, сохне листя, бутони чи ягоди.

3 хв на прочитання30 Червня 2022, 07:42
Поділитись:

Шкідники завдають не меншої шкоди полуниці, ніж захворювання. Їх налічується велика кількість, але багато з них мають схожі симптоми і методи лікування. Good House розповідає про основних «нападників».

Кліщ суничний прозорий

Мікроскопічна комаха, яка живиться соком рослин. Озброєним оком його важко помітити, стає видно лише з жовтим і закрученим листю, які з часом засихають.

Рослина погано росте і розвивається. Також виділяє даний комаха маслянистий наліт. Сприятливі умови — тривала підвищена вологість і тепло.

Боротьба з ними полягає в обробці розчином Карбофосу. Але проводити цю процедуру можна лише перед цвітінням (в якості профілактики) і після збору врожаю.

Якщо ж кущі сильно уражені шкідниками, то їх скошують, а залишки обробляють.

Обов’язково прополюйте врожай. Це потрібно робити ще в самому початку й уважно стежити після виявлення перших симптом.

Суничний довгоносик

Жук сіро-чорного кольору, з характерним загнутим униз хоботом. Тіло жука вкрите світлими ворсинками.

Для боротьби з ним також використовують Карбофос. Серед народних методів ефективний розчин соди. На 1 л достатньо 2 ст. л. харчової соди.

Також можна використовувати березовий дьоготь. На 10 л води потрібно 3-4 ковпачки. Для посилення ефекту можна додати мильну стружку.

Господарське мило (1 брусок) потрібно розвести в розчині попелу. Обприскувати можна навіть після зав’язі плодів, але тільки в суху погоду.

Слимак

Молюск без панцира також любить поласувати соковитою ягодою. Слимаки більше активні вночі, тому їх можна вранці зібрати і знищити. Для цього розкладіть між грядками невеликі шматки шиферу.

Для профілактики використовують мульчування тирсою або хвоєю.

Добре допомагає розчин гірчиці — 10 ст. л. на 1 л води. Цим можна поливати саджанці й обприскувати хворі кущі.

Зеленка — ще один народний метод, який не зашкодить зав’язі. У 10 л води варто розвести 10 мл зеленки.

Нематода

Це прозорі тонкі черв’яки, які мають циліндричну форму. Вони харчуються соком рослини, тому листя скупчується, жовтіє й засихає.

Можна обприскувати врожай 5-% розчином мідного купоросу.

Або ж використовуйте часниковий настій. Для цього подрібніть 200 г часнику і розведіть в 1 л води. Настояти потрібно добу, після чого полити кущі.

Також профілактичним заходом буде висаджування поруч урожаю часнику або розсадження деяких кущів.

Капустянка

Це великий шкідник коричневого кольору. Він може зимувати на глибині 30 см в землі, а навесні зіпсувати урожай або навіть суцвіття. Через великі лапи здатний рити тунелі й пересуватися на великій ділянці, поїдаючи врожай.

Найбезпечніший спосіб — це використовувати приманки. В землю на 10-15 см закопують пляшки або банки, в які наливається вода або ж олія. Жуки будуть падати без можливості вибратися.

Серед препаратів виділяють «Форс», «Золон» і «Маршалл».

Вони бояться шуму. Тому поставте шумові вітряки. Можна використовувати консервні банки, гайки або металеві кришки від пляшок.

Можна обприскувати врожай мильним розчином: 1 шматок господарського мила на 10 л води.

Також ми розповідали, що робити, коли сохне і гине полуниця в період плодоношення.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.