Ольга Шевченко2 хв на прочитання01 Жовтня 2020, 16:15
Жовтень ще той час, коли виноград доступний для гаманця, є хороший вибір на поличках маркетів та ринків, і у продаж надходять вітчизняний врожай, переважно без шкідливих хімічних препаратів на ягодах. Не гайте час, їжте цю корисну ягоду, яка має напрочуд багато корисних вітамінів у складі.
Обрати ж якісний виноград доволі просто: ягоди мають бути пружними, цілими, з щільною шкіркою, без вм’ятин та гнилі. А якщо легко потрусити китицю — виноградини не повинні осипатися, але найкращим способом залишається спробувати ласощі на смак. Причому корисніша темна ягода.
У складі винограду міститься:
- вітаміни С, А, Н, К, Р, РР, групи В;
- залізо, натрій, фосфор;
- кальцій, фтор, бор;
- молібден, нікель, сірка;
- хлор, марганець, кобальт;
- алюміній, кремній, цинк, мідь.
Медики називають такі корисні властивості винограду для організму:
- завдяки високому вмісту вітаміну С, включення в раціон винограду сприяє зміцненню імунітету;
- знижує ризик утворення тромбів і сприяє їх розсмоктуванню;
- має легкий проносний ефект;
- дарує бадьорість і енергію;
- позитивно впливає на роботу нирок;
- знижує ризик виникнення онкологічних захворювань;
- позитивно впливає на органи дихання;
- нормалізує рівень гемоглобіну в крові;
- сприяє усуненню захворювань грибкового походження;
- допомагає нормалізувати гормональний фон;
- поліпшить роботу мозку і зменшить ризик вікової втрати зору;
- в ягодах багато мінералів, які потрібні для здоров'я кісткової тканини;
- містить сирутин - це білок, який пов'язують з довголіттям;
- володіє потужними протизапальними властивостями;
- уповільнює процеси старіння;
- сприяє суттєвому зниженню холестерину в крові;
- виноградний сік допоможе впоратися з мігренню.
Протипоказання:
- виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;
- діарея;
- цукровий діабет;
- ожиріння;
- гіпертонія;
- цироз печінки;
- коліт;
- стоматит;
- не рекомендується вживати вагітним жінкам;
- алергія
Дієтологиня Яна Борисенко зазначає, що максимальна порція винограду — 200-250 грамів на один прийом їжі. Якщо ж з’їсти більше, можуть виникнути дискомфорт, проблеми з кишківником та загострення хронічних хвороб ШКТ. Окрім цього, надмірне споживання винограду призводить до утворення великої кількості цукру у крові й, відповідно, появи жиру та надмірної ваги.
До слова, онколог розповіла, чому з молочкою треба бути обережними.