Догори
Дати відгук

Хлопець у Сумах вирощує майже 400 видів цитрусових (фото)

Фермер говорить, що такий бізнес окупається лише за 6 років

4 хв на прочитання03 Серпня 2020, 22:32
Фото - Владислав Пуліка Фото - Владислав Пуліка
Поділитись:

Сумчанин Владислав Пуліка протягом восьми років вирощує екзотичні фруктові рослини. За цей час назбирав близько 400 видів. 95% з них складають цитруси. Також у нього є манго, авокадо, ананаси, інжир, гранати, маракуя та пітахая. Про фермера-експериментатора розповідає AgroPortal.ua.

Хлопець перші три саджанці купив після півтора року вивчення теорії. Спочатку вирощував рослини на підвіконні, з цього все і почалося. Сьогодні його запрошують ділитися своїм досвідом зі студентами та запитують порад інші фермери. Владислав Пуліка не має агрономічної освіти, він вивчав мікро- та наноелектроніку. Проте саме хобі перетворилось на один з основних його видів діяльності.

Доглядає за рослинами самостійно, найманої праці не застосовує. Говорить, що коли кудись від’їжджає, допомагають батьки.

«Їхнього досвіду поки вистачає на те, щоб правильно полити всі 400 рослин. Насправді складно зробити це так, щоб не залити їх. Потрібно врахувати безліч факторів та особливості кожного виду», — говорить він.

Найновіша рослина у його господарстві — манго. Її він називає найцікавішою у плані подальшого розведення.

«Манго доставляють до України з Італії, з Іспанії. Рослини — вже щеплені, з фітосанітарним паспортом та дозволами. А взагалі в мене залишилося мало привізного, все перещеплюю», — розповідає він.

Владислав воліє сам щеплювати рослини, це дозволяє отримувати кращі результати.

«Деякі сорти перещепив три-чотири рази: довів їх до плодоношення — і заново починав, тому що нові підщепи дають більш покращений смак плодів, соковитість і швидкість дозрівання і росту, а також стійкість до хвороб», — роз’яснює він.

За його словами, стартові саджанці — родом з Італії, Чехії, Іспанії, Росії та багатьох інших країн.

Три роки тому разом з батьком Владислав побудував теплицю. Вона мала розмір 20-25 м².

«Спочатку облаштували невелику, потім я прийняв рішення розширити її вдвічі. Нині її площа складає 50 м²», — розповідає він.

За його словами, перше будівництво обійшлося близько у €2 тис. Це витрати на самі лише матеріали. На розширення витратили ще €1,5 тис.

Владислав говорить, що поступово скупляв матеріали. Також йому вдалося знайти компанію, яка недорого виготовила вікна.

«Наскільки мені відомо, будівництво теплиці такою площею “під ключ” вартуватиме €4-6 тис. Це розцінки однієї київської компанії», — розповідає Пуліка.

Тобто, це бізнес не для тих, хто прагне швидкої окупності, каже виробник. 

«Така теплиця з нуля для початківця може і не почати приносити прибуток навіть через 5-6 років. Потрібні знання щодо вирощування рослин. Також значні затрати доведеться викласти за опалення», — розповідає він.

Чоловік говорить, що опалювальний сезон йому обходиться в 12 тис. грн.

«Цього року прогнозую, що на опалення піде близько 20 тис. грн. У нашому регіоні низькі температури, мало сонця взимку. Окрім того, теплиця прибудована не до будинку, а до складських приміщень, тому є втрати тепла», — пояснює він.

За його словами, вигіднішими є підземні теплиці та ті, що прибудовані до будинку. Тому думає добудовувати приміщення траншейного типу і розширювати площу до 100 м².

«Саме через клімат важко зробити цю справу бізнесом. У моєму випадку це все ж таки — самодостатнє хобі, аніж бізнес. В умовах Сумщини складніше реалізовуватися, ніж навіть в ближніх Полтаві, Харкові», — каже Пуліка.

На його переконання, гарне зимування для подібних рослин, наприклад, у Вінниці, Умані. На півдні опалення може обійтися всього до 5 тис. грн на 50 м².

«Наприклад у Запоріжжі всаджують у ґрунт, навіть не заглиблюючи теплицю. У нас це неможливо, бо відбувається промерзання на 1-1,10 м — і рослини хворітимуть у такому випадку», — зазначає виробник.

Плодів з рослин поки не вистачає на власні потреби, розповідає Владислав. Він їх не продає взагалі, на відміну від самих рослин.

«Іноді можу пригостити людину, яка замовляє в мене саджанці. Я реалізовую вільні рослини й ті, що щеплюю. Це дозволяє забезпечувати теплицю всім необхідним і утримувати її», — говорить Владислав.

Нагадаємо, фермер з Хмельниччини вирощує 180 сортів винограду на 60 сотках.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.