Догори
Дати відгук

Херсонські фермери збирають найціннішу спецію

В Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік.

2 хв на прочитання12 Листопада 2020, 17:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

На Херсонщині збирають найціннішу спецію:  обережно, обов'язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав'янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів.  По іншому спецію ще називають, крокус. 

Як пише superagronom  у херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

 Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

«Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. 

Відомо, ресторатори Закарпаття працюватимуть у вікенд бо відмовляються виконувати безглузде рішення про карантин вихідного дня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне, My pictures are CC0. When doing composings / Pixabay
Аграрії України намолотили понад 40 мільйонів тонн зернових
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Нові правила сплати за землю: спрощення переходу обов’язків при зміні власника нерухомості
1 хв на прочитання31 Жовтня 2025
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Хелловін: від кельтських традицій до українських інтерпретацій
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
На Закарпатті розслідують забруднення річки Верке (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Каріньян повертається: день, коли червоне вино з характером святкує своє відродження
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Грип птиці: Держпродспоживслужба закликає вжити заходів безпеки через міграцію диких птахів
1 хв на прочитання29 Жовтня 2025
Вивантаження зерновозів у портах Великої Одеси збільшилося на третину за тиждень
2 хв на прочитання29 Жовтня 2025
Більше з GreenPost
Фото: Todaysparent.com
На Волині матір учня притягнули до відповідальності за зйомку однолітка в туалеті.
1 хв на прочитаннягодина тому
На Хустщині випустили 8600 мальків форелі: Компенсація за шкоду від МГЕС
На Хустщині відновлюють популяцію струмкової форелі після будівництва МГЕС
1 хв на прочитання3 години тому
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
1 хв на прочитання6 годин тому
 Годинник із зозулею
Виробники годинників із зозулею прагнуть отримати статус культурної спадщини ЮНЕСКО
2 хв на прочитання8 годин тому
Сьогодні — День динамічної нешкідливості: філософія активного добра та мінімізації шкоди
1 хв на прочитання9 годин тому
У Женеві обговорили глобальні біологічні загрози
1 хв на прочитання11 годин тому
Чехія планує скоротити соцвиплати для українських біженців
2 хв на прочитання19 годин тому
Як зберегти ментальне здоров’я взимку: поради психологині Катерини Флекман
8 хв на прочитання19 годин тому