Догори
Дати відгук

Херсонські фермери збирають найціннішу спецію

В Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік.

2 хв на прочитання12 Листопада 2020, 17:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

На Херсонщині збирають найціннішу спецію:  обережно, обов'язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав'янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів.  По іншому спецію ще називають, крокус. 

Як пише superagronom  у херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

 Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

«Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. 

Відомо, ресторатори Закарпаття працюватимуть у вікенд бо відмовляються виконувати безглузде рішення про карантин вихідного дня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора