Догори
Дати відгук

Херсонські фермери збирають найціннішу спецію

В Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік.

2 хв на прочитання12 Листопада 2020, 17:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

На Херсонщині збирають найціннішу спецію:  обережно, обов'язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав'янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів.  По іншому спецію ще називають, крокус. 

Як пише superagronom  у херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

 Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

«Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. 

Відомо, ресторатори Закарпаття працюватимуть у вікенд бо відмовляються виконувати безглузде рішення про карантин вихідного дня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Озимина під загрозою: zк «Сімейні молочні ферми» рятують врожай 2026 року
Озимина під загрозою: як «Сімейні молочні ферми» рятують врожай 2026 року
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Український цукор та ЄС: "гірка тема" переговорів та п'ятикратне зростання квоти
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Уряд збільшує фінансування для відновлення зрошення та страхування врожаю
2 хв на прочитання3 години тому
Умань погодила концепцію четвертого індустріального парку в Черкаській області, орієнтованого на агроіндустрію, харчову продукцію та зелену енергетику
Умань готує до запуску новий агроекопарк площею 23 га
1 хв на прочитання9 годин тому
Українське картоплярство — найперспективніша агрогалузь для інвестицій після війни
2 хв на прочитання10 годин тому
16 грудня відзначають Міжнародний день вина Піно Меньє (Pinot Meunier)
1 хв на прочитання12 годин тому
Інвестиційна привабливість Черкащини: маслосирзавод в Ірклієві виставили на аукціон
1 хв на прочитання14 Грудня 2025
Агрохолдинг планує відкрити завод із виробництва альтернативного білка з комах
1 хв на прочитання13 Грудня 2025