Догори
Дати відгук

Харчовий технолог радить, як вибрати смачну кукурудзу і не переплатити

Кукурудзу, яка вже пошкоджена комахами або птахами, купувати не варто.

3 хв на прочитання04 Серпня 2022, 22:45
Поділитись:

Кукурудза вже заполонила українські ринки! Вона багата десятками вітамінів і мікроелементів, і є її можна майже всім. Але ось бентежить ціна. Одна з причин дорогої королеви полів - неврожай.

Харчовий технолог Андрій Бабаєв радить купувати свіжу кукурудзу та готувати її самостійно! Як вибрати кукурудзу правильно, як її приготувати і що ще потрібно знати про «царицю полів», він розповів у студії «Все буде добре».

Кукурудзу дуже люблять не тільки люди, а й грибки, які спричиняють багатьох хвороб цієї культури. Наприклад, «пухирчаста сажка» зароджується на початках з блідої припухлої слизової плями, яка пізніше проявляється у вигляді здуття на зерні. А «фузаріоз» – це рожева гниль, яка розвивається зверху на качані у вигляді білого нальоту з рожевими спорами (уражені зерна стають бурого кольору, легко кришаться). При «бактеріозі» на зернах з’являються маленькі вдавлені плями блідо-сірого кольору, які пізніше набувають жовтуватого чи бурого окрасу. Цвілеві грибки виділяють мікотоксини, що викликають у людини отруєння. Тому зіпсовану кукурудзу їсти не можна ні в якому вигляді, а треба викидати.

Як не отруїтися кукурудзою

Зазирніть під листя. Якщо кукурудза заражена грибком, на качані будуть плями: жовтувато-зелені, сірувато-зелені, рожеві, білі, бурі або іншого кольору. Як правило, місця ураження зосереджені на верхівці качана, між рядів зерен – їх буде легко побачити. Темні плями і крапки (як на листках, так і на зернах) – теж показник наявності грибків.

Перевірте на наявність пошкоджень. Кукурудзу, яка вже пошкоджена комахами або птахами, купувати не варто. Це пов’язано з тим, що бактерії та грибки найбільш інтенсивно розмножуються там, де є пошкодження.

Не купуйте кукурудзу, яка має різкий і їдкий синтетичний запах. Таку кукурудзу можуть продавати в місцях стихійної торгівлі або уздовж доріг. Запах свідчить про те, що кукурудза недавно була оброблена пестицидами, а значить, зривати її було не можна. Пестициди, якими обробляють зерна кукурудзи, токсичні для людини – навіть їдкий запах, потрапляючи через дихальні шляхи, може викликати запалення слизової і алергічні реакції.

Як вибрати кукурудзу правильно

Початок має бути невеликого розміру, з долоню.

Обов’язково в листі (в «одязі»). Такий початок захищений, а листя довше зберігає його свіжим, тому зерна не висохнуть завчасно. Віддайте перевагу качанам, на яких збереглися свіжі листочки. Визначити молоду кукурудзу допоможуть яскраво-зелені листочки і трохи вологі прохолодні «вусики» (рильця).

ерна мають бути щільно «набиті», прилягати одне до одного і бути рівного кремового або жовтого відтінку.

Якщо листя почали жовтіти, значить, зірвана кукурудза давно і вже могла встигнути втратити частину своєї соковитості. Свіжа кукурудза зберігається 2-3 дні в сухому місці (у вологому середовищі можуть розвиватися грибки).

Тест на стиглість: біля самої основи натискаємо нігтем на одне з зерняток – якщо воно виявилося м’яким, а також виступив сік, значить, все в повному порядку – це молода, молочна кукурудза.

Чим жорсткіше і сухіше насіння, тим більш зрілий і старий початок. Ступінь зрілості кукурудзи впливає не тільки на час приготування, але і на смакові якості продукту. Справа в тому, що при висиханні кукурудзи цукор всередині зерен починає перетворюватися на крохмаль, що позбавляє її аромату та солодкості.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитаннягодина тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання2 години тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання3 години тому
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання5 годин тому
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання5 годин тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання6 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання7 годин тому