Ґумі, або маслинка багатоквіткова: краса та користь в одній рослині (ФОТО)

2 хв на прочитання23 Січня 2024, 00:36
Фото: Телеграм-канал «Садівник»

За даними науковців, плоди ґумі унікальні тим, що вони містять сім незамінних для людини амінокислот.

Садове мистецтво завжди шукало рослини, які не лише прикрашають ділянку, а й приносять користь. Однією з таких неймовірних рослин є ґумі, або маслинка багатоквіткова. Ця надзвичайна рослина вразить вас своєю красою та можливостями в ландшафтному дизайні. Телеграм-канал «Садівник» розповідає, чому варто її посадити на вашій ділянці.

Ґумі, або маслинка багатоквіткова — розлогий листопадний деревовидний чагарник заввишки близько 1,5-3 м і до 2 м в діаметрі. Рослина світлолюбна, відносно теплолюбна, до якості ґрунтів невибаглива.

Ґумі починає вегетацію в квітні. Цвітіння відбувається у травні, плоди достигають у кінці червня. Сіянці маслинки багатоквіткової перші роки розвиваються повільно, починають плодоносити на 4-5 рік, деревця вирощені з живців, плодоносять із 3-річного віку. Найпродуктивніший період настає у віці 8 років і триває як мінімум 12-15 років.

Кущ маслинки багатоквіткової здатний зав'язувати плоди внаслідок самозапилення, та його врожайність буває вищою, коли поруч є кілька подібниx рослин. Ґумі дуже декоративний під час цвітіння, його квітки подовжені — дзвіночки з неповторним і приємним ароматом, що привертає увагу бджіл. Плоди яскраво-червоні, вкриті сріблястими цяточками.

Ягоди містять безліч корисних речовин, які не тільки тонізують організм людини, а й уповільнюють його старіння. За даними науковців, плоди ґумі унікальні тим, що вони містять сім незамінних для людини амінокислот. У Японії ці ягоди дуже цінуються і широко використовуються для оздоровлення серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Але основне їхнє призначення — це вітамінно-мінеральна добавка до їжі.[gallery id=83]

Не дивлячись на корисні властивості ягід, поки що маслинка багатоквіткова достатнього поширення в Україні не отримала, але це питання часу. Тож якщо у вас є місце на ділянці і ви з тих, хто любить збирати у саду екзотику, навесні можете спробувати посадити ґумі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: