Догори
Дати відгук

Гречка може зрости в ціні до 80 гривень

Норма споживання гречки на одну людину встановлена дієтологами ще з радянських часів — це майже 7 кілограмів на рік.

2 хв на прочитання24 Квітня 2021, 15:11
Поділитись:

Гречка — карантинний продукт номер один, крупа, яка попри всі економічні показники ніколи не дешевшає, а лише зростає в ціні.  Експерти прогнозують, що до кінця року гречка ще додасть в ціні.

Про причини подорожчання крупи розповів Gazeta.ua виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

"Подорожчання гречки триває щонайменше рік. Це пов'язано з тим, що в Україні катастрофічний дефіцит власного виробництва. З 2017 року Росія почала просувати свою гречку на український ринок. Росіяни освоїли багато нових земель і засіяли їх цією культурою, мають перевиробництво", - говорить експерт.

У результаті, за 4 роки обсяги виробництва гречки в Україні впали втричі — до 60 тисяч гектарів. А мінімально необхідні об'єми для нашої держави — це 150 тисяч гектарів. Тоді ми зможемо нагодувати населення власною гречкою.

За словами Громового, українці почали менше споживати гречки, бо вона дорога. Зараз на одну людину припадає 2-3 кілограми на рік.

"Є інші замінники, більш дешеві — макарони, картопля. Населення збідніло. Люди змушені споживати дешевший, менш якісний продукт", — пояснює експерт.

Громовий розповів, що в Україні буде посіяно 80 тисяч гектарів гречки. Торік було 77 тисяч.  Якщо вийти хоча б на 150 тисяч гектарів, тоді крупа в магазинах подешевшає до 30 гривень. Якщо залишиться заплановані 80 тисяч гектарів, то гречка поступово дорожчатиме. Вартість може сягнути 80 гривень. Уже зараз є ціна 60 гривень, тому 80 — цілком реально.

"Передумов, що гречка подешевшає до збору нового врожаю, немає. Крупа може тільки дорожчати. Запаси дуже малі. Виробники притримують гречку, бо розуміють, що це цінний товар. Тяжко спрогнозувати, на скільки вона подорожчає", — додає Громовий.  

 Нагадаємо, в маркетах України продаватимуть чорні помідори, насичені антиоксидантами. 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Житомирщині запустили гігантський завод з переробки конопель. Фото: Міністерство економіки України
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання8 годин тому
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитанняВчора
Ліквідація нарколабораторії на Івано-Франківщині: злочинці отримали вирок. Фото: Івано-Франківська обласна прокуратура
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитанняВчора
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитанняВчора
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025
Салат із куркою та сухариками — легкий, але святковий, і готується нашвидкуруч
1 хв на прочитання15 Травня 2025