Догори
Дати відгук

Город на підвіконні: 6 рослин, які ви легко можете виростити у себе вдома

Розповідаємо, як виростити свій город своїми руками на підвіконні або балконі.

8 хв на прочитання20 Квітня 2023, 10:10
Поділитись:

За наявності дачі свіжу зелень можна збирати у літньо-осінній сезон. Проте домашній город цілий рік забезпечить вас свіжими овочами. У цьому матеріалі ми розповімо, як підійти до організації городу на підвіконні та які продукти можна виростити.

Що потрібно знати перед тим, як почати вирощувати власний город у себе вдома

Для початку потрібно розрахувати сили і не прагнути посадити відразу багато овочів та трав. Усі вони вимагають різних умов і навіть можуть нашкодити сусіднім, оскільки рослини виділяють певні речовини. Можна починати із зелені та бобових.

Спочатку подумайте, який простір виділите під город. Можна поставити ємності з овочами на підвіконня.

Ґрунт

Домашні рослини більш вимогливі до ґрунту, ніж вуличні, тому небажано набирати землю біля під'їзду: у ній можуть опинитися токсичні речовини. До того ж у природі рослини допомагають одна одній: коріння обмінюється поживними речовинами, стебла та листя виділяють корисні елементи, які прискорюють ріст сусідів. Але домашні овочі позбавлені такого сусідства і потребують якісного ґрунту та підживлення.

Дренаж

Простіше купити готовий керамзит, який кладуть на дно контейнера, щоб вода не застоювалася.

Перліт та вермікуліт

Це мінерали, які додають у ґрунт для покращення її структури. Вона стає рихлішою і краще пропускає кисень і воду – все це важливо для розвитку коріння. Зазвичай використовують обидва мінерали: одну частину перліту з вермікулітом змішують із двома частинами ґрунту.

Горщики для розсади

Можете придбати спеціальні розбірні контейнери, міні-парники із кришкою. У досвідчених городників часто йде будь-яка упаковка від продуктів: стаканчики з-під сметани, тетрапаки, пластикові лотки.

Фітолампа

Вона стане в нагоді, якщо ви захочете вирощувати свою розсаду помідорів або перців. Їх зазвичай сіють у лютому-березні, коли світловий день ще короткий. Якщо в цей час не підсвічуватиме ввечері сходи, вони будуть кволими.

Звичайні білі освітлювальні лампи не підійдуть, вони будуть надто яскравими. Фітолампи складаються з червоних та синіх світлодіодів: світло цих спектрів прискорює проростання насіння та сприяє фотосинтезу.

Опора

Помідори та перці обов'язково потрібно підв'язувати, наприклад до бамбукових паличок. Інакше рослини заваляться та зламаються. Огіркам і гороху однієї палички буде недостатньо, добре купити або зробити конструкцію з сіткою, за яку чіплятимуться вуса.

Добрива

Є універсальні комплексні добрива, типу гумату калію та стимулятори росту. Ними обприскують розсаду та дорослі рослини, щоб вони швидше розвивалися та не хворіли. Розсаду, як правило, обробляють один раз, а дорослі рослини обприскують двічі-тричі за сезон.

Засоби для захисту від шкідників та хвороб

При правильному догляді рослини власними силами будуть здоровими. Головне – не загущати посадки, не допускати перезволоження та сильних перепадів температур. А якщо таки з'явилися грибкові захворювання чи шкідники, то краще взяти біологічні препарати.

Що посадити на балконі та підвіконні

У цьому розділі ми переходимо від простого до складного: спочатку ті, які вимагають мінімального догляду, а в кінці – овочі для справжніх агрономів.

1. Пряні рослини

М'ята, меліса, чебрець, монарда, материнка і т.і. – все це зможе зростати на вікні за мінімально докладених зусиль. Їх навіть можна поєднати в одному горщику.

Час посіву: в домашніх умовах прянощі можна сіяти будь-якої пори року. Тільки майте на увазі, що через розсаду вони зростатимуть довго.

Умови: усі пряні трави люблять сонце і чудово пристосуються на західній чи південній стороні.

Догляд: ці рослини швидше не перенесуть перезволоження, ніж посуху, тому поливайте, коли земля стане сухою.

Не бійтеся обрізати у застосування невеликі гілочки – рослини швидко відростуть.

2. Горох

Радимо вибирати низькорослі сорти цукрового горошку, наприклад "цукрова подружка" або "дитячий цукровий".

Час посіву: сіяти бажано з березня по серпень, але не станеться нічого страшного, якщо ви вирощуватимете цілий рік у теплому приміщенні з додатковим підсвічуванням. Щоб постійно були плоди горошку, садіть його невеликими партіями кожні два тижні.

Умови: горох потребує великої кількості світла, тому якщо вирощує його на темному боці або затіненому деревами балконі, то краще додатково використовувати фітолампу. А ще горох боїться протягів.

Горох любить вологу, тому до цвітіння його поливають один-два рази на тиждень, під час цвітіння і збору врожаю - три-чотири рази. Підживлення бажано здійснювати фосфорно-калійними добривами кілька разів під час цвітіння з перервою на два тижні.

Коли чекати на врожай: через два місяці після сходів.

3. Спаржева квасоля

Спеціальних низькорослих сортів для вікна немає, тому підійдуть будь-які види. Бажано вибирати кучеряву квасолю: вона дає більший урожай, ніж кущова і виглядає цікавіше. Щоб не втратити врожай через хвороби, вибирайте сорти, стійкі до грибкових інфекцій, наприклад, "турчанка".

Час посіву:  квітень-червень.

Умови: якщо світловий день триває до 12 годин, то врожай дасть швидше, але цілком підійде і для вирощування в дальньому кутку балкона або на східній стороні.

Догляд: квасоля – не любитель перезволоженого важкого ґрунту, тому поливати його досить раз на тиждень або навіть рідше, якщо ґрунт залишається вологим. І обов'язково потрібно розпушувати після кожного поливу.

За весь період рослину потрібно буде підгодувати фосфорно-калійними добривами три рази: коли з'являться перші справжні листки, на початку цвітіння та під час дозрівання плодів.

Якщо кущі кучерявої квасолі сильно розростаються, то частину листя можна обрізати.

Коли чекати на врожай: через два-три місяці після посіву.

4. Селера

Він буває листовим, черешковим та кореневим. Найпростіше виростити листовий. Відповідні сорти листового - "бадьорість", "захар", "ніжний", черешкового - "

золотий" та "малахіт", кореневого - "діамант", "яблучний".

Час посіву: березень. Перед посівом насіння тримають п'ять днів у вологій тканині, а потім ще стільки ж – у холодильнику, у відділенні для овочів.

Ще один варіант - посадити качан селери прямо з магазину в землю або потримати її спочатку у воді, поки не дасть коріння. Робити це потрібно наприкінці літа чи восени, тоді зелень буде всю зиму.

Умови: любить сонце та вологе повітря, тому краще не розміщувати біля батареї.

Догляд: вимагає частого поливу влітку – кілька разів на тиждень. Також добре обприскуватиме або ставитиме поруч відкриту ємність з водою.

Коли чекати врожай: листя можна збирати через два місяці, а коріння буде готове через чотири.

5. Огірок

Бажано вибирати скоростиглі партенокарпічні сорти та гібриди, які утворюють плоди без запилення: "регата", "фотон", "тандем".

Час посіву: квітень-червень. Якщо насіння не оброблене (не кольорове), то замочіть його на пару годин в "Епін-екстра". Краще відразу сіяти на постійне місце по два-три насінини на лунку, зайві рослини потім можна буде видалити ножицями.

Після посіву необхідно присипати шаром землі півтора сантиметра і вкрити плівкою до появи сходів.

Умови: воліють сонячне місце без протягів, тобто осторонь відкритих вікон.

Необхідний горщик мінімум на 5-8 літрів, багато простору і шпалери або можливість підв'язати до гардин або стелі.

Догляд: поливати огірок потрібно часто - через день, а в сонячну погоду і коли з'являться плоди - і щодня. І часто потрібно обприскувати. Підживлюйте рідким органічним та комплексним добривом раз на тиждень.

Коли чекати на врожай: через півтора-два місяці після посіву.

6. Помідор

Підійдуть скоростиглі карликові сорти: "бонсай", "гудзик", "мінібел" та інші. Черрі краще не брати, тому що вони можуть вимахати до двох метрів. Уважно читайте упаковку, там має бути написано "для вирощування у горщиках" або "балконний сорт".

Час посіву: січень-березень. Якщо хочете їсти свої помідори з червня до жовтня, то сійте їх у кілька термінів.

Насіння помідорів присипають сантиметровим шаром землі, рясно змочують водою з пульверизатора, накривають плівкою і ставлять у тепле місце, наприклад, на батарею. Головне – не пересушіть ґрунт: якщо на плівці не видно крапель, значить потрібно обприскувати землю.

Підрослі рослини з одним-двома повноцінним листям пересаджують на постійне місце.

Умови: томат розташований до світла та тепла, тому його краще вирощувати на південних чи західних вікнах.

Для однієї рослини необхідний горщик об'ємом мінімум на п'ять літрів. Якщо хочете вирощувати кілька штук у контейнері, розрахуйте відповідно обсяг. До помідорів можна підсадити базилік: він покращить смак плодів.

Поливайте раз на три-чотири дні залежно від вологості ґрунту та температури повітря. Раз на десять днів необхідно підгодовувати комплексними добривами для томатів та перців.

Стебла і листя помідорів виділяють їдкий сік, що фарбує, якщо до них доторкнутися, тому краще працювати в рукавичках і одязі, який не шкода забруднити.

Коли чекати на врожай: через чотири-п'ять місяців після посіву.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Міскантус — популярний декоративний злак: що слід знати про цю рослину
1 хв на прочитання3 години тому
Прогноз для всіх знаків зодіаку
Емоційна напруга та відчуття енергії: гороскоп на четвер, 2 травня
1 хв на прочитанняВчора
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу 
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу 
2 хв на прочитанняВчора
На сміттєзвалищі поблизу Чопа в пожежі постраждав чоловік.
Фото: ДСНС
На сміттєзвалищі поблизу Чопа в пожежі постраждав чоловік
1 хв на прочитанняВчора
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Зміна клімату: розбудова нової кліматичної політики з урахуванням безпекової складової 
2 хв на прочитанняВчора
Земля заповідника: 6,2 мільйона гривень "випарувалися" через махінації керівництва
1 хв на прочитанняВчора
Майно Януковича в «Межигір’ї» перейде державі: розпочався процес передачі в управління активів парку
2 хв на прочитанняВчора