Догори
Дати відгук

«Гоніння» на валідол: фармацевт розповідає, чи варто приймати цей препарат

Якщо серце болить не тільки від кохання, краще не «закидатися» валідолом, а сходити до лікаря.

2 хв на прочитання20 Травня 2022, 21:49
Поділитись:

Валідол призначається при стенокардії, при неврозах і.. при спазмах кишківника. Цей препарат — «швидка допомога» при болях у серці, але допомагає він і при болях у шлунку. Валідол свого часу зазнавав «гонінь». Його навіть хотіли відкликати з ринку. Отже, валідол — чудовий перевірений засіб чи препарат із недоведеною ефективністю?

«Більшість людей звикли зберігати в аптечці валідол. Адже це перші ліки, які спадають на думку, коли в когось болить серце. Але від ліків у валідолу лише офіційний статус. І все», — запевняє Телеграм-канал «Досвідчений фармацевт».

У повідомленні йдеться про те, що перша наукова публікація про валідол з’явилася в 1897 в петербурзькому столичному журналі: «Валідол є хімічна сполука ментолу з валеріановою кислотою ....» Спочатку валідол випускався в рідкій формі, а не у формі таблеток.

Валідол — це харчовий ароматизатор «ментолу ізовалеріат», який використовують і при виробництві зубних паст, і жувальних гумок.

«Слово «ізовалеріат» теж не повинно вводити в оману, оскільки це просто хімічний розчинник і не має нічого спільного з «валер’янкою». Тобто ніяких особливих лікувальних властивостей валідол не має. Згідно з інструкцією, він подразнює рецептори слизової оболонки рота, чим виробники й намагаються пояснити різні «лікувальні ефекти». У найбільшій медичній бібліотеці світу PubMed на запит «ментолу ізовалеріат» знаходиться лише кілька робіт 50-70-их років технічної (не лікувальної) спрямованості. Нормальних клінічних досліджень, які би підтверджували його лікувальні властивості, теж немає. Отже, якщо він і працює, то завдяки самонавіянню. Але все ж таки якщо біль у серці — захворювання, не закидайтесь валідолом, а сходіть до лікаря», — радить «Досвідчений фармацевт».

Також ми розповідали, що робити, якщо ви не пам’ятаєте назви препарату: радить кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.