Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Гіацинти: секрети вирощування та використання в ландшафтному дизайні

Гіацинти: секрети вирощування та використання в ландшафтному дизайні

Використовується гіацинт як у садовому озелененні, так і для зрізки та вигонки.

3 хв на прочитання13 Березня 2024, 00:36
Фото: Телеграм-канал «Садівник» Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поділитись:

«Квітка дощів» — так із грецької перекладається назва цієї красивої рослини. Більшість виведених гібридів належить голландським квітникарям — саме вони прославили гіацинт, який за правом вважається найкрасивішим першоцвітом. Поряд з іншим, гіацинт має тонкий, напрочуд стійкий аромат. Греки вважали, що він здатен освіжати та просвітлювати стомлений розум.

Суцвіття гіацинта розташоване на невисокому квітконосі у вигляді кучерявої китиці синього, блакитного, бузкового, рожевого, білого чи жовтого кольору. Використовується гіацинт як у садовому озелененні, так і для зрізки та вигонки. Ці квіти можуть стати чудовим елементом у ландшафтному дизайні.

  • Квіткові клумби. Гіацинти прекрасно виглядають у клумбах разом з іншими весняними квітами, такими як тюльпани, нарциси та мускарі. Вони створюють яскраві й барвисті композиції, які додають весняний настрою до саду.
  • Контейнери та вазони. Гіацинти можна вирощувати у вазонах або контейнерах на терасі чи балконі. Вони створюють прекрасні запашні акценти та додають барв до зовнішнього простору вашого будинку.
  • Прикрашення бордюрів і доріжок. Розсаджені вздовж бордюрів або доріжок, гіацинти додають краси й аромату до вашого саду. Вони можуть створювати привабливі кольорові акценти вздовж шляхів і вулиць.
  • Як масовка. Гіацинти можна використовувати для створення масових насаджень, які привертають увагу та створюють ефектні квітучі килими. Вони додають структуру та текстуру до саду, особливо в поєднанні з іншими рослинами.

Телеграм-канал «Садівник» ділиться секретами вирощування цієї квітки.

Догляд за гіацинтом після цвітіння. Після закінчення цвітіння квітконоси обривають. Невибагливі сорти гіацинтів можна залишати у ґрунті на 2-3 роки, і лише потім викопувати, обробляти та розділяти цибулини. Проте гіацинти бажано викопувати щоліта. Інакше рослини швидко втрачають свою привабливість, квіти дрібнішають.

Викопують їх, коли пожовкне листя, цибулини очищають від землі й укладають у ґратчасті ящики. Протягом кількох днів цибулини зберігають у приміщенні, яке добре провітрюється, без доступу прямих сонячних променів (під навісом, у сараї).

Після цього цибулини очищають від старих коренів, відокремлюють молоді цибулинки (дітки), які добре сформувалися, сортують їх і укладають на зберігання. Зберігають цибулини протягом перших 8 тижнів за нормальної температури близько +25 °С. У цей час відбувається формування майбутньої квітки. Потім знижують температуру до +17...+18 °С. У таких умовах відбувається розвиток зародкових коренів і листя.

Хвороби та шкідники гіацинтів. Несприятливий, постійно вологий ґрунт, недотримання правил агротехніки можуть спровокувати виникнення різних захворювань і появу шкідників. Найпоширенішими з них є біла гниль цибулин, фузаріоз, сіра гниль (ботритіс), цибульний кліщ, цибулева дзюрчалка, стеблова нематода.

Щоб убезпечити рослини і позбавити себе від зайвої, досить неприємної роботи, перед посадкою цибулини потрібно обробити в розчині препарату «Максим» (2-4 мл на 1 л води), а проти шкідників до бутонізації провести обприскування рослин інсектицидами системної дії. Також для профілактики, рано навесні гіацинти можна пролити такими інсектицидними препаратами, як Актара чи Конфідор.

Окрім того, своєчасне щорічне викопування та просушування цибулин, зберігання їх в оптимальних умовах зробить рослини більш стійкими до хвороб.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.