- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Грибний сезон розпочався: що варто знати про збирання грибів
Грибний сезон розпочався: що варто знати про збирання грибів
Поради для грибників від фахового «грибознавця»
Після стрімкого похолодання нарешті почалася літня спека, а після спеки територією України пройшли дощі – тепер грибний сезон у розпалі. Які у нас «види на урожай» грибів цього року? І що потрібно знати грибникам-початківцям? На запитання GreenPost відповіла наукова співробітниця відділу мікології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, кандидатка біологічних наук Марія Зикова.
Що зараз можна принести в кошику?
Зазвичай грибники та мікологи з нетерпінням чекають на появу перших весняних грибів, оскільки кожна знахідка після «зимової сплячки» їх дуже тішить. До типових ранньовесняних видів, які останнім часом збираються населенням, відносяться зморшки та зморшкові шапинки. Водночас починають утворювати плодові тіла і строчки, що є отруйними. Тому грибникам-початківцям важливо вміти їх розрізняти. На жаль, цього року плодоношення цих видів не було масовим – через погодні умови, а саме низькі температури і зволоженість біотопів, де вони зростають.
Дещо пізніше починається сезон більш благородних грибів: білі, маслюки, бабки тощо. Саме зараз спостерігається весняно-літній пік плодоношення цих видів. Варто відзначити, що саме навесні трапляються і досить маловідомі їстівні види грибів: трутовик сірчано-жовтий та трутовик-лускатий. Зазвичай ранньовесняні види – це кінець березня-квітень, потім іде травневий пік, та цього року він фактично перемістився на червень.
Коли найкраще виходити на «грибне полювання»?
Зазвичай по гриби варто йти після дощів, і щоб було відносно тeпло. Більшe ніяких лайфхаків нема.
Скільки «центнерів з гектара» грибів можна буде зібрати цього року?
Наразі говорити про перспективність літнього чи осіннього грибного сезону рано, все буде залежати від погодних умов, оскільки саме вони є визначальними при утворенні плодових тіл грибів.
Що варто знати, вирушаючи по гриби?
Основні правила для грибників-початківців дуже прості.
- Треба бути впевненим у тих видах грибів, які ви збираєте. Для цього не варто покладатись на когось, бажано самостійно опрацювати літературні джерела, інтернет-ресурси та визначити види, які чітко вирізняються, і є на 100% їстівними.
- Слід ознайомитись із видами грибів, занесених до Червоної книги України. Серед них є й їстівні види, але збирати їх заборонено.
- Якщо є сумніви в тому, їстівний гриб чи ні, то варто відмовитись від його споживання.
- Не можна збирати гриби в забруднених місцях (біля автошляхів, хімічних підприємств тощо).
- Народні методи типу срібної ложки та цибулі при варінні не працюють.
- Не можна збирати старі, сильно пошкоджені хробаками, підморожені гриби, оскільки вони містять продукти розпаду білків, які своєю чергою можуть викликати отруєння.
- Якщо гриб великий, міцний, нехробачливий, то з ним усе гаразд – значить, просто склались сприятливі погодні умови, і він виріс велетнем. Якщо ж гриб великих розмірів має певні ознаки гниття, то варто залишити його в лісі.
- Гриби найкраще обережно викручувати, а місце, звідки викрутили, присипати ґрунтом чи підстилкою, не лишати ямки. Таким чином грибниця не пересихає і швидко відновлюється. При зрізанні гриба та частина ніжки, яка лишається в ґрунті, досить часто уражується іншими грибами (пліснявими), і відповідно це ураження може впливати і на грибницю (міцелій).
- Гриби – досить важка для перетравлення їжа, тому дітям не варто їх споживати.
Куди можна звернутися за порадою, якщо виникають додаткові запитання щодо грибів?
Наразі в мережі Facebook є досить популярна спільнота Гриби України, у ній задіяні як професійні мікологи, так і аматори. Інформація, наведена у спільноті, зазвичай є досить коректною і дає змогу зрозуміти про наявність тих чи інших видів у різних регіонах України. Тож, вивчаючи наведені там матеріали, грибники-початківці зможуть знайти відповіді майже на всі свої запитання.