Догори
Дати відгук

В Україні значно менше ліжок для хворих на COVІD-19, ніж заявляє влада — епідеміолог

4 хв на прочитання18 Червня 2020, 09:01
Image by Parentingupstream from Pixabay Image by Parentingupstream from Pixabay
Поділитись:

За даними Національної служби здоров'я, в Україні розгорнуто 12 тисяч інфекційних ліжко-місць, тобто приблизно одне ліжко на 3500 людей. Лікар-епідеміолог Олексій Галімський вважає, що не варто робити з цих цифр якісь висновки, тим більше оптимістичні.

«Із перших днів почали жонглювати цифрами, розповідаючи, що у нас в Україні 12000 інфекційних ліжок і ще 25 000, мовляв, перепрофільовано під резервні, – сказав він у своєму коментарі GreenPost. – Але оте «ліжко» – це не окрема палата. Окрім одномісних боксів, у наших інфекційних лікарнях є двомісні, чотиримісні та навіть шестимісні палати. З урахуванням цього слід розуміти, що на ці 12 тисяч ліжок не можна покласти 12 тисяч хворих на COVID-19 – щонайбільше 6-7 тисяч. Про хворих на інші інфекційні хвороби, на які люди не перестали хворіти, мова не йде взагалі – про те, що вони існують, можновладці просто забули».

Олексій Галімський наголошує: питання ізоляції – не єдине, на яке слід звернути увагу. Важливо також враховувати, чи забезпечене це ліжко киснем, персоналом тощо.

«Чи мають змогу люди працювати у такому режимі, в якому їм пропонують? – запитує лікар. – Скільки годин можна витримати в цьому захисному костюмі нормальній людині? Варто згадати, що в більшості інфекційних відділень систем централізованого кондиціонування повітря не існує, і коли на вулиці спека і висока вологість – то й у відділенні спека та висока вологість, які роблять роботу персоналу у захисному одязі просто нестерпною».

Кількість ліжок, які виділені додатково для хворих на COVID-19, також не є цифрою, на яку варто розраховувати, вважає Олексій Галімський.

«На початку епідемії мені подзвонили з однієї столичної лікарні та попросили проконсультувати як фахівця-епідеміолога: у них таким відділенням поставили керувати лікаря, який лише в інституті вивчав інфекційні хвороби, а останні років десять із ними й не стикався. Під відділення виділили напівзруйноване приміщення, яке взагалі не використовувалося в останні роки.

І цей лікар запитує: "З чого мені починати?" Кажу: "Для початку порахуйте, скільки у вас точок кисню, і покрутіть кожен краник, щоб побачити, скільки з них працює. Теоретично стільки нетяжких хворих ви зможете покласти у своє відділення". Він передзвонює через якийсь час: "Знаєте, у нас кисню, по-моєму, взагалі нема".

І аналогічна ситуація по більшості "перепрофільованих" відділень – вони не готові до приймання хворих на особливо небезпечну інфекцію: там кисень у кисневих подушках, там ненавчений, а подекуди й просто відсутній персонал, нема засобів індивідуального захисту. А з урахуванням 6-місних палат оті 25 000 резервних ліжок сміливо можна поділити на п’ять. Щоб бодай не помножити на нуль», – бідкається лікар.

архітектура, відкрито, відображення

Олексій Галімський вважає, що цифра «12 тисяч інфекційних ліжко-місць», як і «25 000 перепрофільованих резервних ліжок», не відображає реального стану готовності української медицини до протистояння епідемії.

«Це цифри, висмоктані з пальця задля того, щоб свідомо дезінформувати Президента, уряд та РНБО, задля здичавілого окозамилювання, аби певний високопосадовець у своєму виступі з високої трибуни міг похизуватись, який він організатор. Така омана веде нас до катастрофи, адже за час "карантину" готовність системи охорони здоров’я в Україні для відсічі епідемії COVID-19 не те що не зросла – вона продовжує знижуватись катастрофічними темпами. Аби уникнути катастрофи, можновладцям треба негайно припиняти піаритись у телевізорі, прощатись із небезпечними ілюзіями, як і з тими, хто такі ілюзії генерує, та тверезо оцінювати ресурси», – говорить він.

Нагадаємо, епідеміолог також розповів, що «антирекорд» за кількістю хворих на коронавірус закономірний, але панікувати не варто.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання36 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому