Догори
Дати відгук

Експерт про майбутні заповідні території столиці: екокомісія Київради спрацювала на "відмінно"

У майбутніх заказниках можна зустріти червонокнижного лося та борсука

4 хв на прочитання13 Червня 2020, 09:34
pixabay.com pixabay.com
Поділитись:

Якщо сесія Київради підтримає рішення Комісії з питань екологічної політики, у місті з’являться чотири нові заповідні об'єкти. Матеріали для заповідання - наукові обґрунтування тощо готували фахівці Київського еколого-культурного центру. 

"Члени Комісії з екології Київміськради 11 червня підтримали створення нових заказників: «Болото Ковпит», «Дарничанка», «Ставок Кулик» і «Долина річки Коноплянка». Сподіваємося, що ці об’єкти незабаром будуть підтримані сесією Київради", - розповіла GreenPost прес-секретар КЕКЦ Альона Федорченко.

Проекти рішення на заповідання цих об'єктів підготовлені депутатами Київради Олесею Пинзеник і Костянтином Яловим.

Про кожен детально GreenPost розповів голова Комісії з екологічної політики Київради Костянтин Яловий.

«Болото Ковпит» – це 250 гектарів території у Дарницькому районі. Тут збереглись великі зарості конвалій (конвалія занесена до списку регіонально рідкісних рослин Києва - ред.), сна широколистого та чорніючого  (обидва види - у Червоній книзі України - ред.). Заказник рясніє соснами, дубами та заростями черемхи.

«Дарничанка» – майбутній заказник, площею 115 гектарів, у Дарницькому районі. Це мішані ліси, в яких є водойми з лататтям білим та сніжнобілим  - це різні рослирни, а також сальвінія плаваюча. Якщо пощастить, тут можна зустріти червонокнижних лося (Червона книга України) та борсука (занесений до Червоного списку Міжнародного союжу охорони природи - МСОП, - ред.).

«Став Кулик» – півтора гектари у Подільському районі. Тут мешкають болотяні черепахи, вужі звичайні та прудкі ящірки.

«Долина річки Коноплянка» знаходиться біля вулиці Вітряні Гори та має розмір 1,4 га", - сказав Костянтин Яловий.

Олеся Пинзеник розповіла GreenPоst про свій досвід дослідження майбутніх заказників.

"Весна не минула марно, поки була хороша погода, я разом з фахівцями КЕКЦ брала участь у обстеженні цікавих локацій. Мені приємно, що колеги з Комісії підтримали ті прихистки рідкісних рослин, які ми знайшли. На Болоті Ковпит є сон широколистий та сон чорніюючий, а в Дарничанці зберігся сон розкритий. Ми нашим дітям маємо залишити природу у спадок, а не Червону книгу", - сказала Олеся Пинзеник.

Природоохоронці мають ще доволі широкі плани з розвитку мережі заповідних територій столиці.

«Але спочивати на лаврах зарано. Найближчі задачі – відновлення площі заказника "Жуків острів" та розширення території заказника "Труханів острів", – сказав GreenPost заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

Територія заказника «Жуків острів» була незаконно скорочена в десять разів за часів мерства Леоніда Черновецького.  «Жуків острів» – це дійсно острів на Дніпрі, у південній частині Києва. Там ботаніки знаходять чимало рідкісних рослин, зоологи фіксують горностая, видру, бобра, кам’яну куницю, ласку, ондатру. Але дерибанщикам з клану Черновецького та «примкнувшим», це було байдуже.

Рішенням Київради від 22 серпня 2007 року територію було скорочено у вісім (!) разів: з 1630 гектарів до 196. Вивільнені гектари швиденько були роздані – знову ж рішеннями депутатів Київради – під „оздоровчі комплекси для афганців“, „клуби юнг“ тощо. Насправді ж – під котеджі та різноманітні розважально-відпочивальні елітні заклади. У списку отримувачів земельних наділів можна знайти представників майже усіх політичних сил.

Громадськість доклала титанічних зусиль для повернення острова у власність громади Києва. Це тривало довго, земля поверталася шматочками. Так, Генпрокуратура оскаржила рішення Київради щодо передачі 70 га землі одному з «кооперативів». Суд 15 грудня 2016 року повністю задовольнив вимоги прокурорів і скасував низку держактів на землю. Загальна вартість повернутої землі була оцінена у 1,4 мільярда гривень. Деякі землі досі не повернуті київській громаді, але на тих, що вдалося отримати назад, зараз створюється знову заказник.

«Створення заповідних об’єктів має унеможливити використання цих земель під забудову, меліорацію, лісосіку тощо. Це не завжди спрацьовує, але часто такий статус надає громадянам та небайдужим представникам влади додаткові можливості та час для того, щоб зупинити дерибан ласих шматочків Києва», – зазначає заступник голови ГО "ЕкоПраво-Київ" Борис Васильківський.

Як відомо, екологи вимагають створення нового нацпарку на Харківщині. Фахівці пропонують заповідати 26 тисяч гектарів унікальних степових лісів в Ізюмському районі Харківської області.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко