Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів

7 хв на прочитання18 Квітня 2024, 01:21
Фото: «Здорові люди»

Добре знайомі нам із дитинства «бур’яни» — не просто їстівні, а й є джерелом вітамінів і мікроелементів.

Весна та літо — найкращий час для того, щоб урізноманітнити своє меню свіжою зеленню. Адже добре знайомі нам із дитинства кульбаба, кропива, подорожник, щавель — не просто їстівні, а й є джерелом вітамінів і мікроелементів.

«Здорові люди» пропонують рецепти швидких, простих і смачних страв із диких рослин, які у прямому розумінні слова можна знайти під ногами.

Зелена кулінарія

Що потрібно знати про приготування дикорослих рослин?

Найкраще зібрані трави використовувати з мінімальною термічною обробкою — так рослини збережуть більше корисних речовин. Саме тому основна та найпопулярніша страва з них — салати.

Що швидше буде використано рослину після збирання, то більше в ній залишиться корисних речовин.

Оскільки дикорослі трави можуть бути досить твердими, при готуванні бажано їх дрібно нарізати. Вже порізану зелень не слід зберігати — краще відразу використовувати.

Для споживання вибирайте трави, які ростуть далеко від доріг, промислових зон та інших місць із несприятливою санітарною обстановкою.

Вітамінні салати

Салат із кропиви

Фото: «Здорові люди»

Краще використовувати молоді листочки кропиви — вони корисніші, ніжніші і не будуть пекучими. Проте, щоб гарантовано не обпектися кропивою, попередньо її можна обдати окропом. Найкращий час збирання рослини — до середини липня, поки листя не огрубіло.

Інгредієнти:

кропива – 200 г;

огірки невеликого розміру — 2 шт.;

яйце — 2 шт.;

часник — 2 зубчики;

сіль, чорний перець — до смаку;

сметана — 2-3 ст. л.

Приготування.

Кропиву ошпарити, обдати холодною водою, потім віджати і дрібно нашаткувати. Яйця відварити, почистити та нарізати кубиками. Все скласти в миску, додати нарізаний огірок, часник, заправити сметаною.

Салат із кульбаби

Фото: «Здорові люди»

Кульбаба можна збирати в будь-який час — головне, використовувати для їжі тільки молоде листя.

Інгредієнти:

листя кульбаби — 250 г;

яйце — 1 шт.;

цибуля — половина головки;

часник — 1 зубчик;

винний чи бальзамічний оцет — 1 ст. л.;

гірчиця (можна діжонську) — 0,5 ч. л.;

оливкове або соняшникове масло — 1 ст. л.;

цукоp і сіль — за смаком;

сухарики;

бекон.

Приготування.

Молоде листя кульбаби, як правило, гірчить не сильно. Проте якщо гіркота все-таки є, листя можна залити на 20-30 хвилин холодної солоною водою. Поки вони вимочуються, дрібно нарізати цибулю та часник.

В оцет додати цукор, гірчицю й олію. Добре перемішати.

Яйце відварити, почистити та розрізати на чотири частини.

Листя кульбаби порізати, зверху викласти яйця, залити соусом. За бажання можна додати сухарики, або, наприклад, злегка обсмажені шматочки бекону.

Салат із щавлю

Фото: «Здорові люди»

Щавель не можна назвати виключно дикорослою рослиною — багато хто вирощує його на дачних ділянках. Проте найчастіше він зустрічається у полях і лісах. Дикий щавель краще збирати в травні-червні, поки листя не стало грубим.

Інгредієнти:

щавель — 100 г;

редис — пучок;

сир — 50 г;

сметана чи йогурт — 50 мл;

сіль, перець — за смаком;

яйце — 1–2 шт.;

картопля — 1-2 шт.;

помідор — 1 шт.

Приготування.

Щавель і редис помити та висушити. У редиски відрізати хвостики, розрізати навпіл і нарізати тонкими скибочками. Щавель нарізати, змішати з редькою, сиром, посолити і заправити сметаною або йогуртом.

У салат можна додати попередньо відварені та нарізані яйця й картоплю (смачніше буде відварена в мундирі). Також можна покласти в салат дрібно нарізаний помідор.

Салат із яглиці

Дикі рослини Меню Покрокові рецепти

У їжу вживаються молоді пагони яглиці. В ідеалі які тільки проклюнулися, але якщо яглиця вже підросла, потрібно вибирати найніжніші листочки.

Інгредієнти:

снить — 100 г;

яйця — 2 шт.;

рис — 70 г;

консервований зелений горошок — 50 г;

кріп — 5 гілочок;

зелена цибуля — 3 пера;

сметана чи йогурт — 50 мл;

сіль, перець — за смаком;

редис — пучок;

картопля — 1-2 шт. середнього розміру;

майонез — 50 мл.

Приготування.

Відварити рис та яйця. Яйця почистити та нарізати кубиками. Зелень промити, висушити, видалити стеблинки та можливі жорсткі частини. Дрібно порізати та змішати з яйцями та рисом. Посолити, додати за бажання перець, заправити сметаною чи йогуртом.

За бажання рис можна замінити картоплею, а сметану чи йогурт — майонезом. Картопля в цьому випадку краще відварювати в мундирі, потім почистити і нарізати кубиками. Також буде смачно, якщо додати салат свіжу редиску.

Салат із диких рослин

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти для базового салату:

щавель — 250 г;

кропива — 320 г;

подорожник — 250 г;

листя кульбаби — 60 г;

зелена цибуля — 2–3 пера;

рослинна олія, перець;

редиска — пучок;

петрушка, кріп — за смаком;

лимонний сік;

часник.

Приготування.

Кропиву ошпарити окропом і відразу ж промити холодною водою. Попередньо вимочене листя кульбаби підсушити.

Зелень промити, підсушити, прибрати стеблинки.

Все порізати, скласти в миску, заправити олією. Залежно від переваг до базової версії салату можна додати додаткові інгредієнти.

Салат із квасениці

Фото: «Здорові люди»

Квасениця на смак нагадує щавель, тому ці рослини можна при готуванні замінювати один одним. Для приготування салатів використовується молоде листя світлого яскраво-зеленого кольору, без плям і жовтизни. Збирати квасеницю бажано у травні-червні.

Інгредієнти:

квасениця — 50-100 г;

снить — 200 г;

сметана чи йогурт — 1 ст. л.;

сіль, перець — за смаком.

Приготування.

Зелень промити, відібрати ніжні листочки. Дрібно порізати, додати сіль і за бажання перець, заправити сметаною чи йогуртом.

У салат чудово підійдуть добавки інших диких рослин, таких як кропива, мокриця, а також «городні» кріп чи петрушка.

Салат із зірочника

Фото: «Здорові люди»

Спеціально обробляти зірочник перед використанням не потрібно — достатньо промити. Збирати його можна навесні відразу після того, як вона з'явиться, і до середини червня.

Інгредієнти:

зірочник — 100 г;

зелена цибуля — 5–6 стеблинок;

яйця (краще перепелині) — 5 шт.;

сметана чи йогурт — 2–3 ст. л.;

сіль, перець — за смаком;

хрін — ½ ч. л.;

редис — пучок.

Приготування.

Яйця відварити, почистити, дрібно нарізати (перепелині яйця досить порізати на половинки). Зірочник ретельно промити, висушити та порізати.

Все скласти в миску та перемішати. Заправити сметаною чи йогуртом. За бажання можна додати хрін або редиску. Прекрасно доповнять салат та інші дикорослі рослини, а також кріп і петрушка.

Салат із подорожника з капустою

Дикі рослини Меню Покрокові рецепти

Листя подорожника має трохи гіркуватий присмак. Якщо він не подобається, щоб позбутися гіркуватості, перед використанням листя можна потримати в підсоленій воді приблизно 15 хвилин. Для салатів підійде тільки молоде листя.

Інгредієнти:

подорожник — 100 г;

капуста — 300 г;

оливкова або соняшникова олія;

сіль, перець — за смаком;

сметана — 70 г;

невеликі огірки — 1–2 шт.;

редис — пучок;

часник;

кріп та петрушка — за смаком.

Приготування.

Листя подорожника промити, обсушити та нарізати. Капусту промити та покришити. Все скласти в миску, посолити, додати за бажання перець, заправити олією чи сметаною.

За бажання можна додати дрібно нарізаний огірок, редис і/або інші трави. Інгредієнти салату чудово поєднуватимуться з іншими їстівними дикими рослинами: кропивою, кульбабою і яглицею.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: