Догори
Дати відгук

Чому кропив’яні опіки такі болючі і що з цим можна зробити: радять лікарі

Якщо виникла тяжка алергічна реакція, доведеться звернутися по медичну допомогу.

1 хв на прочитання01 Липня 2022, 22:55
Поділитись:

Кропива жалить нас, бо її листя вкрите маленькими порожнистими волосинками (трихомами), які за своїми функціями нагадують медичні ампули. Про це розповідає спеціалізований Телеграм-канал «Нотатки Лікаря🇺🇦».

«Їхні стінки хоч і не скляні, але теж зміцнені діоксидом кремнію. При зіткненні зі шкірою крихітка кулька на кінчику трихоми відламується, і речовина, що міститься в ній, потрапляє в шкіру. В ранку потрапляє мурашина кислота, що чинить подразнювальну дію, а також гістамін, що розширює капіляри. Все це викликає застій крові та просочування її плазми через стінки судин, через що і виникає набряк. Ці речовини викликають опік, який може триматися на шкірі до 12 годин. Такий ось захисний механізм від тварин, що поїдають цю рослину», — розповідають автори.

Якщо кропива вас усе-таки «вкусила», лікарі радять 10 хвилин не чіпати місце опіку, щоб не розтерти хімікати по шкірі та не зробити ще гірше, а просто промити місце опіку під водою, акуратно очистити від кропив'яних волосинок і накласти суміш з соди та води. А якщо виникла тяжка алергічна реакція, то звернутися до лікаря.

Також ми розповідали про комариний антидот, який можна приготувати в домашніх умовах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.