Догори
Дати відгук

Дослідження: пандемія COVID-19 пов'язана з проблемами довкілля

2 хв на прочитання15 Серпня 2020, 18:49
Patrick Landmann/Science Photo Library Patrick Landmann/Science Photo Library
Поділитись:

Зменшення біорізноманіття, вирубка лісів та експансія людської інфраструктури збільшують ризик розвитку пандемій, таких як COVID-19. Багато екологів давно підозрюють це, але нове дослідження, опубліковане у журналі Nature, допомагає виявити, чому: хоча деякі види вимирають, ті, які виживають і процвітають - наприклад, щури та кажани - мають більшу ймовірність перенесення потенційно небезпечних збудників, які можуть передаватися людям.

Аналіз приблизно 6 800 екологічних спільнот на 6 континентах додає доказів гіпотезам, які пов'язують людську діяльність та втрату біорізноманіття зі спалахами хвороб - але це не надто наближає до прогнозування нових спалахів.

«Ми попереджали про це десятиліттями, - каже Кейт Джонс, модельєр з екологічних питань в Університетському коледжі Лондона та автор дослідження. - Ніхто не звертав уваги».

Джонс - один із дослідників, які давно вникають у взаємозв'язки між біорізноманіттям, землекористуванням та новими інфекційними захворюваннями. Їхня робота здебільшого залишалася поза широкою увагою, але зараз спроби спрогнозувати черговий спалах набули нового забарвлення.

Минулого тижня на Міжурядовій науково-політичній платформі з питань біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) відбувся онлайн-семінар з питань взаємозв’язку втрати біорізноманіття та нових захворювань. Мета організації зараз - скласти експертну оцінку цьому питанню перед самітом ООН, який запланований на вересень, де очікується, що уряди візьмуть на себе нові зобов'язання щодо збереження біорізноманіття.

Інші вчені закликають до більш широкого курсу дій. 24 липня міждисциплінарна група вчених, включаючи вірусологів, економістів та екологів, опублікувала есе. У ньому стверджується, що уряди можуть сприяти зменшенню ризику майбутніх пандемій, контролюючи вирубування лісів та стримуючи торгівлю дикими тваринами і споживання їх у їжу. Адже саме дикі тварини часто переносять небезпечних для людей збудників.

«Більшість зусиль щодо запобігання поширенню нових захворювань, як правило, спрямовані на розробку вакцини, ранню діагностику та стримування поширення [вірусів чи інфекцій], але це як лікування симптомів без усунення основної причини. Нам треба змінити наше ставлення до довкілля задля збереження біорізноманіття і зниження ризиків для нашого здоров'я», - каже Петер Дасак, зоолог неурядової організації EcoHealth Alliance у Нью-Йорку, який очолював семінар IPBES.

За його словами, саме COVID-19 допоміг з'ясувати необхідність дослідження ролі біорізноманіття в передачі патогенів.

Попередні дослідження уже показували, що спалахи ГРВЗ, сезонного та пташиного грипу значно почастішали протягом останніх десятиліть. Дослідники пов'язують це саме з розширенням ареалу проживання людини і прямими контактами з дикою природою, які неминуче відбуваються за такої активної людської експансії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.