Догори
Дати відгук

Дієві зимові поради: на скільки необхідно досвічувати розсаду в лютому

Як виростити міцну та здорову розсаду

2 хв на прочитання31 Січня 2023, 18:33
Поділитись:

У зимовий період часу розсада не може рости і розвиватися без фітолампи. Цьому не зможуть посприяти навіть світлі і ясні дні. Щоб отримати необхідний результат, необхідно дотримуватися правил підсвічування, а також знати, коли його включати — в ранкові години або вечірні, інформує Ukr.Media.

Скільки світла потрібно рослинам

Перш ніж приступити до висадки насіння на розсаду взимку, необхідно враховувати, що без спеціальної лампи не вдасться отримати хорошу культуру. Сходи почнуть тягнутися вгору, закручуватися і в кінцевому підсумку засохнуть. Для забезпечення рослинам додаткового освітлення, лампу необхідно розмістити над розсадою в 20 см над верхніми листочками.

Визначитися з освітленням можна дуже просто. Для цього слід взяти до уваги площу посадки. Якщо вона не перевищує 1 кв. м., то досить встановити всього лише 2 лампи по 36 Вт.

Рослинам так само, як і людям необхідний режим дня і ночі. Якщо ж залишати лампу на всю ніч, то у них з'явиться дефіцит харчування і зростання тут же зупиниться.

Забезпечувати рослинам цілодобове підсвічування необхідно тільки три перших дні після появи сходів — саме в цей час вони тягнуться до світла.

Як тільки світловий день становитиме 13-14 годин на добу, і якщо при цьому рослини стоять на сонячній стороні, додаткове підсвічування їм більше не буде потрібна.

Вранці його необхідно включати перед світанком, як тільки на вулиці починає світлішати. Розсада, якій не вистачає світла в цей час, дуже сильно витягується вгору.

Коли найкраще включати підсвічування — вранці чи ввечері

Час, коли необхідно включати підсвічування, залежить від самої рослини. Але є загальне правило для всіх.

В середньому виходить 14 годин на добу за умови, якщо це південний регіон, а культура стоїть на підвіконні. В такому випадку підсвічування можна включати як вранці, так і ввечері. Наприклад, з 6 до 8 ранку, а ввечері — з 18 і 20 годин. Винятком є похмура погода і північна сторона.

Після появи перших сходів підсвічування необхідно забезпечити їм цілодобове. Як тільки рослина зміцніє і на ній почнуть з'являтися перші листочки, його потрібно залишати включеним на 10-18 годин.

Помідорам необхідно найбільше світла — від 15 до 17 годин. Перед тим, як висаджувати їх в теплицю, освітлення потрібно надавати на 10-12 годин.

Перцям і баклажанів досить буде 14-16 годин. Як тільки з'являться перші листочки на сходах, підсвічування можна скорочувати до 10-12 годин.

Крім підсвічування, потрібно стежити за рівнем вологості повітря в приміщенні і температурою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро