Догори
Дати відгук

COVID-19: що робити, якщо ви контактували/перехворіли/доглядаєте хворого

Офіційні рекомендації та практичні поради

6 хв на прочитання22 Вересня 2020, 17:47
Поділитись:

Уже минула перша хвиля страху перед коноравірусом, проте поки що в інформаційному шумі губиться чіткий алгоритм дій при безпосередньому зіткненні з COVID-19. GreenPost зібрав для вас відповіді на запитання, що робити, якщо…

 …ви контактували з хворим на COVID-19

Особи, які контактували з хворим на коронавірус пацієнтом, мають право на безкоштовний ПЛР-тест. Зробити його можна в районній поліклініці або вдома. Проте Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що відразу тестувати людину, яка контактувала з хворим на коронавірус, немає сенсу – адже до кінця інкубаційного періоду тест може не показувати наявності захворювання. Натомість необхідна 14-денна самоізоляція. Якщо за цей час симптоматика не з’явиться, то тестування не потрібне.

Окрім того, очільник МОЗ під час одного зі своїх щоденних брифінгів пояснив, що роботодавець не може заборонити своїм працівникам самоізолюватися. «Ці рішення приймаються відповідно до затвердженого МОЗ стандартом лікування COVID-19. Людині, яка іде на самоізоляцію, сімейний лікар зобов’язаний виписати лікарняний», – пояснив Степанов.

Якщо ж роботодавець відмовляє в праві на самоізоляцію, варто звертатися до суду (і моральну компенсацію теж отримати). Але це стосується лише працівників, котрі оформлені на роботі офіційно. Якщо ж ви працюєте на умовах контракту або трудового договору, юристи радять його перечитати: якщо там є пункт про заборону йти на самоізоляцію без обов’язкової згоди роботодавця, то такий контракт порушує права КЗпПУ і відповідно є незаконним.

Але просто прийти до роботодавця і сказати «я йду на самоізоляцію» не вийде: чи належите ви до кола контактних людей, визначає епідеміолог разом із сімейним лікарем.

…хтось із близьких зараз хворий на COVID-19

На офіційному сайті ВООЗ містяться вимоги до приміщення, призначеного бути переобладнаним під карантинну зону. Головна вимога до приміщення, де перебуватиме хворий на коронавірус, – гарна вентиляція або здатність постійно дотримуватися дистанції 1 м від інших членів родини. «Необхідно звести до мінімуму використання місць загального користування, столових приладів і кухонного приладдя, а також забезпечити повноцінну вентиляцію місць загального користування (наприклад, кухні та ванної кімнати)», – ідеться на сайті ВООЗ.

В іншому розділі перераховані всі заходи з догляду за хворим на COVID-19.

Ізоляція. Обмежте пересування пацієнта по дому і постарайтеся звести до мінімуму його перебування в одному приміщенні з іншими людьми. Кількість осіб, які доглядають за пацієнтом, в ідеалі треба звести до однієї людини з міцним здоров'ям і без хронічних захворювань. А візити відвідувачів до хворого доведеться виключити аж до моменту повного одужання.

Масковий режим. Пацієнт має або носити медичну маску, яку він повинен замінювати щоразу, коли вона намокає або забруднюється виділеннями, або ретельно дотримуватися респіраторної гігієни: прикривати рот і ніс згином ліктя чи паперовою хусткою при кашлі чи чханні, відразу ж викидати використану паперову хустку і проводити гігієнічну обробку рук.

Якщо ви доглядаєте хворого, носіть медичну маску, яка захищає ніс і рот, завжди, коли перебуваєте в одній кімнаті з пацієнтом. При цьому потрібно дотримуватися техніки носіння маски.

Скріншот із сайту ЦГЗ

Санітарія та гігієна. Мийте або обробляйте руки до і після приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету і щоразу, коли вони виглядають брудними.

Уникайте прямого контакту з біологічними виділеннями хворого. У цьому вам допоможуть одноразові рукавички і маска.

Поверхні, до яких регулярно торкається хворий (тумбочка, спинка ліжка тощо), а також поверхні ванни і туалету необхідно щодня мити і дезінфікувати. Робити це слід тільки в одноразових рукавичках і з використанням захисного одягу (наприклад, фартухів із полімерного матеріалу).

Якщо ви не викидаєте використані для прикривання рота або носа матеріали після застосування, їх слід очистити відповідним чином (наприклад, прати носовички в воді за допомогою звичайного мила або миючих засобів).

Постільну білизну та столові прилади пацієнта після використання треба прати/мити водою з милом.

Цікаво, що для дітей ВООЗ передбачає дещо інший підхід. «При реалізації карантинних заходів слід уникати окремого перебування членів сім'ї один від одного і знайти баланс між благополуччям дитини і можливим ризиком поширення COVID-19 серед членів сім'ї», – ідеться на сайті. Особливо важливо не розлучати немовля з матір’ю-годувальницею, навіть якщо хтось із них хворий на COVID-19. «З огляду на переваги грудного вигодовування і незначну роль грудного молока в передачі інших респіраторних вірусів, мати може продовжувати годувати дитину груддю», – так сформулювали це в ВООЗ. Але при цьому мати мусить дотримуватися маскового режиму та всіх вищеописаних правил гігієни.

…ви перехворіли на COVID-19

Про це у своєму дописі в соцмережі Фейсбук розповів Тарас Жиравецький – андролог, сексопатолог, УЗД-фахівець, уролог.

Він запевняє: якщо вам до 30 років, ви за два тижні повністю відновитесь. «Організм розумний і сам відновить себе, мікрофлора у кишківнику після антибіотику також відновиться самостійно до 14 днів без пробіотиків», – написав лікар.

Поява заїд, білий язик, відчуття дискомфорту в роті, висип на статевих органах – найімовірніше, це прояви кандидозу. Ця хвороба може сама зникнути за тиждень, але в разі потреби сімейний лікар призначить протигрибкові ліки.

Тарас Жиравецький також розповів про можливі наслідки хвороби.

  1. Пітливість. Може залишатись ще кілька тижнів, особливо при фізичному навантаженні, деколи вночі.
  2. Субфібрильна температура 37,2. Частіше буває в тих пацієнтів, які є алергіками і мають високий igE. Також причиною такої температури може бути активація герпес-вірусів на фоні зниження імунітету.
  3. Стан апатії і постійної втоми.
  4. Повторне запалення легень, викликане бактерійними інфекціями, не пов’язане з коронавірусом, бо організм залишається ослабленим.
  5. Загострення геморою. Часто буває після тривалого курсу антибактерійних.
  6. Загострення подагри.
  7. Зниження ваги.
  8. Виникнення тромбозів.
  9. Збільшення рівня глюкози та глікованого гемоглобіну у пацієнтів із цукровим діабетом.
  10. Вищі печінкові проби (як наслідок прийому нестероїдних протизапальних). Можуть бути ще 14-20 днів.
  11. Кашель і втрата нюху. Можуть тривати більше місяця.
  12. Головний біль. Часто триває від початку захворювання до 14-20 дня, нагадує стан після алкогольного сп’яніння.

Тому Тарас Жиравецький рекомендує після захворювання виконати невелике лабораторне обстеження: загальний аналіз крові, ц реактивний протеїн, феритин, д-димери, алт, аст, ггт, білірубін загальний та прямий, креатинін, сечовина, сечова кислота, залізо, глюкоза.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання37 хвилин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання2 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання5 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому