Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Чистий четвер — особливий день перед Великоднем: четвергова сіль, прикмети, нашіптування, щоб вийти заміж

Чистий четвер — особливий день перед Великоднем: четвергова сіль, прикмети, нашіптування, щоб вийти заміж

Потрібно навести порядок вдома, випрати всі брудні речі і викинути непотрібний мотлох.

3 хв на прочитання02 Травня 2024, 11:15
Чистий четвер перед Великоднем та прикмети Чистий четвер перед Великоднем та прикмети
Поділитись:

Великий чи Чистий четвер є особливим часом очищення для православних. Свято пов'язане з найдавнішими євангельськими подіями: Таємною Вечерею, зрадою Юди, встановленням традиції причастя. Віруючі цього дня готують будинок до святкування Світлого Великодня, упорядковуючи не лише простір навколо, а й свої думки та душевний стан. Також у цей день починають пекти паски та фарбувати яйця.

Чистий (Великий чи Страсний) четвер у 2024 році випадає на 2 травня. Цього дня Церква та православні віруючі згадують одну з головних подій новозавітної історії — останню трапезу Ісуса Христа зі своїми 12 найближчими учнями, яку назвала Таємною Вечерею. Під час неї Ісус встановив таїнство Євхаристії (причастя), дав заповіді про смиренність і християнську любов, передбачив зраду Юди та зречення Петра, а також подальшу долю християнської Церкви та всього світу.

Що варто робити цього дня

Чистим четвер почали називати в народі на згадку про описане в Євангелії обмивання ніг Христом своїм учням. Віруючі цього дня також здійснюють омивання та проводять прибирання в будинку, позбавляючись непотрібних речей.

Потрібно навести порядок вдома, випрати всі брудні речі і викинути непотрібний мотлох, тим самим позбавляючись негативної енергії. У Чистий четвер можна відвідувати лазню, стригтися, фарбувати волосся і робити косметичні процедури.

Також у цей день віруючі займаються приготуванням паски та фарбуванням яєць. Вважається, що від якості паски залежить, який буде рік. Якщо він вийшов пишним, то рік буде щасливим, а якщо черствим — не уникнути бідності та хвороб.

Четвергова сіль

Крім того, у Чистий четвер робили четвергову сіль. Для її приготування сіль великого помелу змішували з квасною гущею або м'якушем житнього хліба, що вимочувався у воді. Потім консистенція зав'язувалася в ганчірку або клалася в берестяну лапоть. Отриману суміш ставили в піч або закопували в попіл і щільно закривали стулку на 3-4 години. Під час готування читалися молитви «Отче наш» та інші. Сіль набувала чорного кольору і, як вважалося, унікальних цілющих властивостей. Люди вірили, що четвергова сіль додавала здоров'я та захищала людину від хвороби. У наші дні четвергову сіль готують у духовці або на сковороді, змішуючи сіль із лікувальними травами (шавлією, чебрецем, календулою) і читаючи молитви.

Що заборонено робити

Цього дня забороняється сваритися та лаятись, влаштовувати застілля, вести порожні галасливі розмови, залишати в будинку бруд, немитий посуд, а також обробляти землю та ворожити.

Поради та прикмети

Якщо дівчина довгий час не могла вийти заміж, то під час прибирання в Чистий четвер вона нашіптувала: «Як світлий і червоний Чистий четвер, так і я буду для всіх прекрасною». А щоб у родині не було сварок, на хліб сипали сіль і казали: «Солю, солю, посипаю, щастя та спокій у будинок повертаю».

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. Якщо у Чистий четвер немає морозу, то весна та літо обіцяли бути теплими. Легкий вітерець обіцяв багатий урожай горіхів, ягід та фруктів. Сонячна погода у четвер передвіщала теплий залишок весни, а дощ обіцяв збереження холодної погоди до самого літа.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Баклажани - корисний овоч
Баклажани - корисний овоч, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, яких саме
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп на п'ятницю, 17 травня
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
На яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
ФОТО ілюстративне
У Мінсоцполітики пояснили, на яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
2 хв на прочитанняВчора
Коли ситуація в енергосистемі поліпшиться
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині ліквідували підпільний тютюновий цех та вилучили сировини на понад 1,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Україна повинна бути готовою до всього - Радуцький
1 хв на прочитанняВчора
Ідеальний продукт для тих, хто прагне контролювати вагу: помідори по-корейськи
1 хв на прочитанняВчора
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних культур - Тарас Висоцький
1 хв на прочитанняВчора