Догори
Дати відгук

Чипізація в Україні: чи мають рацію конспірологи?

5 хв на прочитання05 Травня 2020, 09:04
Поділитись:

За останні кілька днів багато як українських, так і російських сайтів передруковували новину про те, що в Україні стартувала чипізація населення. Приводом став пост у Фейсбуці львівського лікаря-імплантолога й бізнесмена Юрія Дмитришина із пропозицією всім охочим вживити сертифікований біочип банківських карт. «Всюди, де є paypass, ви зможете розраховуватись проведенням руки», – пообіцяв власник медичного центру «Стоматологія майбутнього». Пізніше Юрій Дмитришин зробив апдейт: мовляв, пожартували – і годі теорій змов.

Що ж відбулося насправді? GreenPost вирішив розібратися.

Інформаційну хвилю розігнав блогер Олександр Вознесенський – саме його пости у Фейсбуці та на ресурсі https://fraza.ua спричинив посилену увагу до Юрія Дмитришина. Блогер не лише заскрінив допис Дмитришина, а й запевнив: у приватних повідомленнях той називав йому ціну встановлення чипа «під ключ» зі зчитувальним пристроєм у комплекті – 350 євро. Також Вознесенський звернув увагу на причетність Дмитришина до організації Rotary International (із якою співпрацював Білл Гейтс, який найактивніше просуває чипізацію і зараз є ворогом №1 для всіх, хто боїться самого цього слова) та інші можливі зв’язки з масонами – наприклад, те, що френди та вподобання Дмитришина вказують на зацікавлення темою масонства та взагалі рицарства.

Наскільки ці твердження відповідають дійсності?

«Рука масонів»

Юрій Дмитришин не приховує факту своєї роботи в Rotary International. «Я є членом Rotary International і пишаюся цим. Це офіційна організація, якій більше 100 років, туди беруть лише високоінтелектуальних, розвинутих людей», – сказав нам Дмитришин. Сама ця організація викликає неоднозначні оцінки, однак діє вона легально і відкрито.

Перевірити список френдів Юрія Дмитришина наразі неможливо через налаштування, а от серед його вподобань справді виявилася сторінка «Верховный Рыцарский Орден Храма Иерусалимского в России (O.S.M.T.H.)». Сторінку створено 22 жовтня 2011 р., і її назва не змінювалась. Проте навряд чи цього достатньо для висновку, що Юрій Дмитришин – масон і має на меті встановити контроль над світом чи бодай українцями.

До слова, сам Дмитришин легко йде на контакт: «Ви перший журналіст, який мені подзвонив, – сказав він. – Ми просто вирішили пожартувати, а сайт із російською пропагандою підхопив це і зробив шоу».

Юрій Дмитришин гадає, що така реакція була непрогнозованою – він гадав, що люди посміються, і все. Сам же сайт, із якого все почалося, називає сайтом провокації й російської пропаганди.

«Ви почитайте, про що цей сайт, який людей вводить в оману: "антикоронавірус", "не виходьте на карантин", "православну церкву хочуть закрити" тощо. Я поробив скріни всіх людей, які поширювали це в групи – одна людина поширювала це в 20-30 груп, це російська тролеферма. Цю статтю під псевдонімами переписують, ніхто свого прізвища під тією дурістікою не поставить. Це поширюють лише фейкові сторінки та сайти – жоден сайт, який себе поважає, такого не поширить. Це абсолютний фейк», – вважає Юрій Дмитришин.

Він також упевнений що ніякого Олександра Вознесенського не існує – це псевдонім людини, яка працює на російській ботофермі.

Чи існує Олександр Вознесенський?

Є така англійська ідіома – look who's talking, тобто «дивись, хто говорить». Справді, важливо розуміти, хто саме озвучує те чи інше твердження. І встановити особу Олександра Вознесенського доволі проблематично. Відомо, що це ім’я має один член «Спілки православних журналістів», проте зв’язатися з нею можливо лише через електронну пошту, і поки що відповіді ми не отримали. У профілі Олександра Вознесенського у Фейсбуці замість аватарки – фото капібари, до якого час від часу змінюється рамка (георгіївська стрічка та заклики святкувати 9 травня). Самі ж дописи здебільшого спрямовані проти діяльності католицької та греко-католицької церков, іноді також проти США та Революції гідності тощо. У досьє «Фрази» на аватарці Вознесенського фото з обкладинки книги Саміри Мербах «Сповіді письменника не спокушаються».

 

 

«Я думаю, що моя постать не є головною в тому записі. Тому мені не важливо, ким мене вважають і чи вважають взагалі реальним. Я не обговорюю своє життя і свої дані ні з ким. Одна з причин у тому, що в Україні діє не сила права, а право сили», – відповів у месенджері Фейсбук Олександр Вознесенський (чи принаймні той, хто має доступ до цього акаунту). Публічно він навіть висловив припущення, що під виглядом журналістської роботи ми здійснювали збір даних.

Підбиваючи підсумки, скажемо: і Юрій Дмитришин, і Олександр Воскресенський – постаті, які викликають більше запитань, ніж готові надати відповідей.

Якщо Юрій Дмитришин хотів, щоб про існування його клініки дізналося багато людей, то своєї мети він досягнув. Причому не вклавши ні копійки у розкрутку. А конспірологи таким чином отримали додаткове підтвердження обґрунтованості своїх страхів, та й нові прихильники теорії змови з’явилися внаслідок цієї інформаційної кампанії, тому у них також профіт безумовний.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання25 хвилин тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання7 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання7 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Нутриціолог перерахувала продукти, які прискорюють старіння
1 хв на прочитанняВчора