Догори
Дати відгук

Чи варто приймати статини: консультує кардіолог

Відсоток ускладнень від прийому статинів становить від 0,001 до 0,2, відсоток же ускладнень атеросклерозу наближається до 100.

2 хв на прочитання14 Лютого 2022, 00:35
Серце Серце
Поділитись:

Українці бояться приймати статини, побоюючись побічних ефектів. Проте у США кожна четверта людина старше 40 років приймає статини для зниження ризику інфаркту, інсульту або інших захворювань, спричинених атеросклерозом (ниркова або серцева недостатність, зниження потенції, облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок тощо). Про це розповіла лікар-кардіолог Анна Солощенко.

«І при цьому вони не мруть від страшних ускладнень від прийому статинів! Не зросла смертність чи захворюваність! Гастроентерологи не б'ють на сполох, рятуючи печінку. Показники смертності та інвалідності ж, навпаки, знижуються», — говорить лікар.

Вона розповідає, що ще у 2018 році на Європейському конгресі кардіологів було озвучено рекомендації не перевіряти всім пацієнтам, які приймають статини, показники печінкових ферментів. Адже препарати безпечні, і не варто даремно витрачати гроші держави чи пацієнтів. А в 2019 році конгрес та дослідження оприлюднили докладніші цифри:

  1. Ризик ушкодження м'язів під час прийому статинів становить менше 0,1 %.
  2. Ризик пошкодження печінки — 0,001 %
  3. Ризик підвищення цукру в крові — 0,2 % на рік.
  4. Статини не є причиною виникнення онкозахворювань, катаракти, когнітивних порушень, еректильної дисфункції (тобто не погіршують здатності здорово мислити чи займатися сексом), периферичної нейропатії та інших захворювань.

Анна Солощенко додає також кілька фактів від себе.

  1. Статини — єдині препарати для зниження холестерину, які у десятках великих досліджень (у яких спостерігали за сотнями тисяч пацієнтів) довели свою ефективність зниження смертності та інвалідності від атеросклерозу.
  2. Найгепатотоксичніший препарат, парацетамол, у десятки разів більш небезпечний для печінки, широко використовується в педіатрії та терапії у випадках, явно менш небезпечних для життя, ніж інфаркт або інсульт. І це не викликає паніки чи страху серед пацієнтів.
  3. Більшість "страшилок" про статини пишуть  тапоширюють люди, які мають відношення до продажу або виготовлення різних «чисток» для судин та печінки. Ці препарати не працюють, а просто викачують гроші з довірливих людей. "Страшилки" ж підхоплюють та поширюють, не перевіряючи.
  4. Стаття про користь чогось зазвичай поширюється на соцмережах чи переказується іншим на словах лише десятками людей. А ось стаття про шкоду чи «зраду» має, як правило, тисячі репостів або переказів.
  5. Як ви змогли побачити, відсоток ускладнень статинів складає від 0,001 до 0,2. Тоді як вірогідність ускладнень атеросклерозу наближається до 100 %.

«Не треба дуже добре розумітися на математиці, щоб порівняти ці числа», — переконана Анна Солощенко.

Також ми писали, що британців попередили про небезпеку вживання парацетамолу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.