Догори
Дати відгук

Чи стане «зелена» енергетика «блакитною»

2 хв на прочитання06 Грудня 2019, 16:47
Поділитись:

Нова мембрана, розроблена вченими з Ратґерського університету, розкриває потенціал «блакитної енергії», одержуваної завдяки хімічної відмінності між прісною та солоною водою. Чиста енергія, яку називають «зеленою», незабаром може поміняти колір та перетворитися в «блакитну», повідомляє Science.

За попередніми розрахунками розробників, нова технологія зможе генерувати енергію від 37 тис. кубічних км прісної води, яка щорічно потрапляє з річок в океани. За оцінками вчених, це дозволить отримувати до 2,6 теравата електрики. Приблизно таку ж потужність виробляють дві тисячі атомних реакторів.

Але цю технологію не варто називати новою. У 2013 році французькі дослідники створили подібну мембрану. І вже навіть була побудована пара «блакитних» електростанцій. Проте, винахід не отримав широкого поширення через високу собівартість. Згодом дослідники вдосконалили технологію, яка зможе забезпечити безвуглецевою енергією мільйони людей в регіонах, де прісноводні річки впадають в моря.

Технологія використовує властивість солоної води, яка складається з іонів, що несуть позитивний або негативний заряд. У твердому тілі позитивні та негативні заряди притягають один одного, пов'язуючи іони разом. Наприклад, кухонна сіль — це з'єднання, що складається з позитивно заряджених іонів натрію, пов'язаних з негативно зарядженими іонами хлору. У воді ці іони розділяються та можуть рухатися самостійно.

Пропускаючи позитивні іони — наприклад, натрію або калію — через мембрану, дослідники можуть створити два різних типи води — один з позитивним зарядом, а інший з негативним. І якщо опустити електроди в резервуари та з'єднати їх проводом, електрони будуть текти від негативно зарядженої до позитивно зарядженої сторони, генеруючи електрику.

Коли дослідники помістили свою мембрану в невелику посудину, що розділяє солону та прісну воду, вона виробила в вісім тисяч разів більше енергії на одиницю площі, ніж експеримент французької команди у 2013 році. І за оцінками дослідників, один квадратний метр мембрани може генерувати близько 30 МВт·год електрики на рік. А цього достатньо для живлення понад 400 будинків.

Як вже повідомлялось, американська компанія Heliogen, що спеціалізується на отриманні енергії з відновлюваних джерел, заявила про розробку інноваційної технології, яка здатна розігрівати речовини до температури, що становить приблизно чверть від температури на поверхні Сонця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора