Догори
Дати відгук

Чи може COVID-19 призвести до безпліддя: розповідає лікар

Що на сьогодні відомо про вплив COVID-19 на фертильність у доказовій медицині.

3 хв на прочитання12 Листопада 2021, 12:28
Сім’я Сім’я
Поділитись:

SARS-CoV-2 (збудник COVID-19) впливає на репродуктивну функцію і чоловіків, і жінок, але всі механізми такого впливу ще не з'ясовані, оскільки минуло недостатньо часу для накопичення даних. Про це розповідає лікар-акушер-гінеколог Наталія Снитенко.  

Вона наголошує, що на сьогодні встановлено, що тропність (прив'язаність до певних систем, тканин, клітин) коронавірусу до ендотелію (клітин внутрішньої оболонки судин) із подальшим підвищеним ризиком тромбоутворення може вплинути й на репродуктивну функцію. Якщо є порушення кровотоку в органі (неважливо, це легені, нирки або статева система), тож функції цього органу теж порушені. Але прямий вплив коронавірусу на клітини статевих органів ще вивчається.

Наталія Снитенко говорить, що вірус SARS-CoV-2 у цьому сенсі не є якимсь особливим.

«Віруси, що діють прицільно та знижують, наприклад, оваріальний резерв (запас повноцінних яйцеклітин), поки не виявлені, але будь-яка серйозна інфекція, зокрема вірусна, може вплинути на функцію яєчників і яєчок. Ті ж, так би мовити, локальні вірусні інфекції, що передаються зокрема статевим шляхом, можуть вплинути на здатність до дітонародження незалежно від статі. Наприклад, вірус генітального герпесу може спровокувати запальний процес, що закінчується появою рубцевих змін. Або ось вірус епідемічного паротиту (всім відома «свинка»): до загальної вакцинації це була досить поширена хвороба, яка, в основному, перебігала не тяжко, але одним з проявів якої у хлопчиків був орхіт (запалення яєчок), що часто закінчувався безпліддям», — говорить Наталія Снитенко.

Лікар пояснює, що за важкого перебігу будь-якої інфекції хвороби лібідо знизиться, бо «організму просто не до того». Однак це не свідчить про зниження фертильності. Крім того, свою роль тут відіграє й агресивна медикаментозна терапія (гормони чималими дозами, моноклональні антитіла тощо).

«Все це разом точно не впливає позитивно на фертильність», — наголошує Наталія Снитенко.

Лікар говорить, що про віддалені наслідки коронавірусу (наприклад, безпліддя) наразі важко говорити. Адже пандемії COVID-19 менше двох років, це недостатній термін для оцінки віддалених наслідків у масштабах популяції.

Наталія Снитенко наголошує, що якоїсь спеціальної терапії для профілактики проблем із фертильністю на сьогодні немає, «оскільки під час пандемії головне завдання — рятувати життя».

«Але оскільки ми вже маємо дані про тимчасове зниження фертильності за тяжких форм COVID-19, важливо мінімізувати ризик тяжкого перебігу захворювання. І така можливість є. Так-так, я маю на увазі саме вакцинацію від COVID-19», — говорить лікар.

Також ми розповідали, що у 60–70 % дітей уже є антитіла до SARS-CoV-2, є питання щодо доцільності їхньої вакцинації — Катерина Амосова.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.